Op Shell Moerdijk gaat één van Nederlands grootste zonneparken begin 2019 stroom leveren aan het chemiecomplex.
In slechts 35 dagen tijd werden 76.000 zonnepanelen geïnstalleerd. “Dit is een zichtbare en concrete stap voor Shell Moerdijks energietransitie,” zegt Richard Zwinkels, General Manager van Shell Moerdijk.
Het zonnepark krijgt een piekvermogen van 27 megawatt, vergelijkbaar met het energieverbruik van 9.000 Nederlandse huishoudens. Het zonnepark is aangelegd op een stuk grond aan de noordwestelijke zijde van het Shell-terrein.
Technische mogelijkheden
Shell New Energies ontwikkelt en beheert het zonnepark. Shell Moerdijk is het eerste project uit Roberto Jiménez’s portfolio waarbij de schep de grond al is in gegaan. Hij werkt bij Shell in Nederland als Business Development Manager voor Solar.
“Ik ben trots dat we dit project binnen een industrieel complex ontwikkelen. Deze omgeving biedt veel technische mogelijkheden. Als ingenieur vind ik dat leuk,” lacht Jiménez. “We hebben de samenwerking geoptimaliseerd om de kosten te verlagen. Zo hebben we de behoefte aan beveiligingshekken verminderd en zijn we tot een overeenkomst gekomen om de diensten te delen tijdens de operationele fase. Daarnaast wordt de stroom opgewekt daar waar het verbruik plaatsvindt,” zegt Jiménez.
Het projectteam stond voor grote uitdagingen tijdens het constructieproces. “We werken naast operationele fabrieken, een spoorlijn en afwateringskanalen en pijpleidingen die de rijen panelen doorkruisen. In deze complexe omgeving leveren we sterke veiligheidsprestaties,” zegt Jiménez. “Onze constructiemanager en ingenieurs hebben het werk zo georganiseerd dat de impact op de chemische fabriek minimaal is. Het werk wordt binnen de afgesproken tijd en budget opgeleverd. Wij houden het eenvoudig en veilig.”
Geïntegreerde oplossingen
Het Shell zonne-energie team in Nederland werkt aan de landschappelijke inpassing van zonneparken, de afstemming met lokale gemeenschappen, aan netwerkaansluitingen en aan de behoeften van klanten. “In onze aanpak zorgen we ervoor dat een zonnepark in alle opzichten in de omgeving past. Voor Moerdijk hebben we bijvoorbeeld voor de bouw van het zonnepark met meer dan 40 bedrijven samengewerkt. Verder onderzoeken we hoe de positieve effecten van het park op de biodiversiteit zoveel mogelijk kunnen worden vergroot.”
“We zijn al in gesprek met andere industriële klanten die geïntegreerde oplossingen zoeken om hun CO2-uitstoot te beperken. Eén bedrijf wil de mogelijkheden onderzoeken om zonne-energie te gebruiken voor het opwekken van groene waterstof. Klanten waarderen onze inzet en ons aanbod. Ze houden niet van verrassingen.”
Jimenez’s team is zeer tevreden dat het snel resultaten heeft laten zien. “Anderhalf jaar geleden kwam ik hier voor besprekingen voor het eerst. Het zonnepark is begin 2019 operationeel. De fabriek is tevreden en gebaat bij de snelle uitvoering van het project.”
Trots
“Ik ben zeer te spreken over de geïntegreerde aanpak”, zegt Richard Zwinkels, sinds 1 september General Manager van Shell Moerdijk. “Dit is niet te vergelijken met het plaatsen van een paar zonnepanelen op je dak. Je denkt dat je je wat kunt voorstellen bij 27 megawatt aan zonnepanelen, maar als je het dan voor je ziet, dan is het echt indrukwekkend. Rij aan rij, werd de ene na de andere paal de grond ingeslagen” zegt Zwinkels, “en nu 5 weken later, is het de prachtige aanblik van zonnepanelen”. Zwinkels is trots dat één van de grootste zonneparken van Nederland op het terrein van Shell Moerdijk ligt. “Het zonnepark is een veilige, betrouwbare energiebron, die direct bijdraagt aan het verminderen van onze CO2-uitstoot.”
Bron: Shell
Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.