Vernieuwde Beurtvaartkade met ligplaatsen voor riviercruises en binnenvaart in North Sea Port


Op donderdag 27 september werd in hartje Terneuzen de vernieuwde Beurtvaartkade officieel in gebruik genomen.

Een nieuwe kademuur met ligplaatsen voor riviercruiseschepen en binnenvaartschepen is het resultaat van de werken.

De Beurtvaarkade, gelegen aan Zijkanaal A in Terneuzen, was aan renovatie toe. North Sea Port en de gemeente Terneuzen sloegen de handen in elkaar voor een kadereconstructie, om een aantal bedrijven te herlokaliseren en om faciliteiten voor riviercruiseschepen en binnenvaart uit te bouwen. Daarnaast wordt er een woontoren voorzien. Deze aansluiting van het water met de stad krijgt hiermee meteen een gezicht.

Ligplaatsen met watertappunt en walstroom

Het resultaat is een hele nieuwe kademuur die voor de oude werd gebouwd en die voor een periode van vijftig jaar voldoet. De kademuur is voorzien van kathodische bescherming om corrosie tegen te gaan. Aan de 220 meter lange kade kunnen riviercruiseschepen met als bestemming Terneuzen aanmeren. Er zijn ook ligplaatsen voor binnenvaartschepen voorzien. Dat laatste is van belang omdat de binnenvaartschippers er dan extra wachtplaatsen hebben tijdens de bouw van de nieuwe Sluis.

De riviercruises en de binnenvaartschepen kunnen tegen het einde van dit jaar gebruik maken van walstroom zodat hun dieselmotoren niet hoeven te draaien om elektriciteit op te wekken. Daarnaast wordt ook tegen het eind van dit jaar een drinkwatertappunt voorzien.

Woontoren

Het braakliggend terrein rondom de kade werd door North Sea Port verkocht aan de gemeente Terneuzen. De gemeente gaat vervolgens aan de slag met een aannemer voor de ontwikkeling van een woontoren met hotelfunctie.

De werkzaamheden waren in februari gestart en werden in augustus afgerond. Dit project kostte 1,2 miljoen euro.

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.