Van Oord viert 150-jarig bestaan met doop subsea rock installatieschip Bravenes


Aan de Wilhelminakade in Rotterdam is maandag 21 mei de laatste aanwinst in de vloot van Van Oord onthult.

Het subsea rock installatieschip Bravenes werd gedoopt door Mevrouw Yvon van Oord–Barbier, echtgenote van CEO Pieter van Oord. Onder grote belangstelling vond de doopceremonie plaats dat tevens de start was van een tweedaags evenement om het 150-jarig bestaan van de onderneming te vieren.

Met de oplevering van Bravenes beschikt Van Oord over een vloot van drie subsea rock installatie schepen. Deze vloot stabiliseert en beschermt onderwater pijpleidingen, kabels en andere constructies in waterdieptes tot 1.500 meter. Van Oord wil marktleider blijven in deze markt en zet daarom in op nieuwe innovatieve technieken en hypermodern materieel, zoals de Bravenes. In zijn klasse is de Bravenes een vernieuwend exemplaar vanwege de unieke mogelijkheid om op drie verschillende manieren stenen te installeren. Naast de traditionele installatiemethode via een valpijp door de moon-pool, kan het schip ook steen installeren via een valpijp over de zijkant of via een tremiepijp. Dankzij deze laatste methode is het schip in staat stenen dichtbij offshore platforms te installeren. Bravenes is tevens uitgerust met een robuust lossysteem voor de installatie van zware, grote steen. Dit maakt het schip uitermate geschikt voor de offshore wind- en kabelmarkt. In deze markten worden vaak grote stenen geïnstalleerd bij de funderingspalen van offshore windturbines.

‘Bravenes is uitgerust met de laatste innovaties, zoals het volledig geautomatiseerde laad- en transportsysteem voor de valpijp, die de veiligheid en effectiviteit van het schip vergroten. Met de Bravenes is Van Oord in staat zijn leidende positie in deze markt te behouden’, zegt Maurits den Broeder, Managing Director Offshore van Van Oord.

Projecten

Na de doopfestiviteiten zet Bravenes koers richting Noorwegen voor verschillende projecten in de Noordzee. Vanaf half juli is het installatieschip ingepland voor stabilisatiewerkzaamheden aan de gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland, het Nord Stream 2 project.

Jubileumjaar

150 jaar Marine ingenuity. Dat is de feestelijke mijlpaal die Van Oord in 2018 viert. Om stil te staan bij de rijke waterbouwgeschiedenis van de onderneming organiseert Van Oord diverse evenementen, waaronder de doop van de Bravenes. Ook is er aandacht voor de toekomst in het jubileumjaar, onder meer met de Van Oord Innovation Challenge Voor deze Challenge is Van Oord op zoek naar startende ondernemers die actief zijn op het gebied van waterbouw- en offshoreenergieprojecten die samen uitdagingen op het gebied van klimaatverandering willen aanpakken. Tien geselecteerde startups gaan hun concept samen met Van Oord uitwerken en zij krijgen intensieve coaching. De twee winnaars krijgen de kans hun oplossing te pitchen tijdens een internationale conferentie in Rotterdam in november.

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.