Van Oord start kabelinstallatie bij Iberdrola’s offshore windpark Baltic Eagle


Van Oord heeft onlangs de installatie van alle vijftig monopiles voor offshore windpark Baltic Eagle (van energiebedrijf Iberdrola Deutschland) voltooid met hefschip Svanen, en gaat nu verder met het installeren van de transitiestukken en het leggen van de kabels. Deze week is men begonnen om de verbindingskabels op kabellegschip Nexus te laden.

In totaal zal Van Oord ongeveer 70 kilometer aan 66kV-verbindingskabels installeren, geproduceerd door onderaannemer TKF. Om de kabels te beschermen worden ze later dit jaar begraven met de trencher Dig-It. Deze zogenaamde ‘TROV’ (Tracked Remotely Operated Vehicle) rijdt onbemand over de zeebodem en maakt een sleuf voor de kabels door de zeebodem vloeibaar te maken.

Om de fundaties voor de windturbines te voltooien, is Van Oord momenteel bezig met de installatie van de transitiestukken op de eerder geplaatste monopiles. De transitiestukken zijn vervoerd van de productielocatie in het Spaanse Avilés naar de opslagfaciliteit van Van Oord in de Duitse haven Mukran. Daar worden de laatste voorbereidingen getroffen en wordt het vereiste materieel geïnstalleerd voor de werkzaamheden.

Luis Pérez Portela, directeur Baltic Eagle bij Iberdrola: ‘Op het project worden nu zeer essentiële stappen afgerond, en we kijken ernaar uit dat straks alle installatiewerkzaamheden klaar zijn en de operationele fase kan beginnen. Ik wil alle leveranciers, toeleveranciers, partners en medewerkers bedanken voor hun inzet en harde werk, waardoor wij dit belangrijke project kunnen opleveren.’

Henk Jan van Dijk, projectdirecteur bij Van Oord: ‘Met de installatie van de monopiles hebben we een belangrijke mijlpaal bereikt in de aanleg van het offshore windpark Baltic Eagle. De contouren zijn inmiddels zichtbaar. De transitiestukken worden geplaatst en onze kabellegger is klaar om de verbindingskabels te installeren, dus de bouw verloopt voorspoedig. Dat is absoluut te danken aan de inzet van het projectteam en aan al onze partners die dit project mogelijk hebben gemaakt.’

Offshore windpark Baltic Eagle ligt 30 kilometer ten noordoosten van het Duitse eiland Rügen en beslaat een gebied van 40 vierkante kilometer. Met een vermogen van 476 MW zal Iberdrola’s windpark Baltic Eagle 475.000 huishoudens van duurzame energie kunnen voorzien, wat een jaarlijkse emissiereductie van circa 800.000 ton CO2 oplevert. Eind 2024 moet het windpark volledig operationeel zijn. Naast het transport en de installatie van de fundaties van de windturbines is Van Oord ook verantwoordelijk voor de levering, het transport en de installatie van de verbindingskabels.

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.