Truckers dreigen met ‘burgerarrestaties’ in de milieuzone op de Maasvlakte


Vrachtwagenchauffeurs dreigen het recht in eigen hand te nemen als oude, vervuilende trucks nog langer in de milieuzone op de Maasvlakte worden getolereerd.

,,Als de gemeente ze niet aanpakt, leggen we die wagens zelf wel aan de ketting’’, aldus branchevereniging Vetron. Een brandbrief aan de Rotterdamse wethouder Judith Bokhove (mobiliteit, GroenLinks) laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Boze vrachtwagenchauffeurs gaan over tot het eigenhandig staande houden van collega’s die de strenge milieuregels op de Maasvlakte ontlopen.

‘Wij zijn niet blij dat u nog steeds niets doet. Daarom zijn wij genoodzaakt om zelf het RECHT in handen te nemen’, zo schrijven ze. Het is menens, zeg Anton van der Perk van Vetron, een brancheorganisatie met ‘eigen rijders’, kleine zelfstandige transportondernemers. Als de gemeente niet snel optreedt, gaan ze over tot ‘burgerarrestaties’.
,,Dat is ons recht. We leggen de oude vrachtwagens die niet in de milieuzone horen aan de ketting. Dan bellen we de politie en die mag het oplossen. De emmer begint bij ons over te lopen’’, zeg Van der Perk. Hij verzekert dat de chauffeurs geen geweld zullen gebruiken.

Het is de truckers al jaren een doorn in het oog. Ze hebben flink geïnvesteerd in een nieuwe en schonere vrachtwagen, maar zien dat honderden oude vrachtwagens – veelal met buitenlands kenteken – toch gewoon naar de Maasvlakte rijden. Dat zou niet mogen, want de milieuzone is verboden terrein voor wagens die ouder zijn dan acht jaar en niet beschikken over een moderne Euro VI-motor. We leggen de oude vrachtwagens die niet in de milieuzone horen aan de ketting.

Ontheffingen;

Maar de klachten vinden geen gehoor, zegt Van der Perk. De gemeente geeft in hun ogen nog steeds te veel ontheffingen uit en controleert nauwelijks op overtredingen. ,,Het is concurrentievervalsing. Chauffeurs betalen wel 100.000 euro voor een nieuwe combi, maar zien later hun oude wagen vrolijk over de Maasvlakte rijden. Ondanks toezeggingen van de gemeente is er niets veranderd. Dit kan zo niet langer.’’

De Rotterdamse wethouder Judith Bokhove kon gisteren niet reageren op de verwijten van Vetron. De branchevereniging heeft ook een brief geschreven aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur.

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.