Stimulering overheid van slimme processen in metaalsector noodzakelijk


Als we een blijvend innovatief en krachtig economisch klimaat in Nederland willen creëren, zal de overheid maatregelen moeten nemen die gericht zijn op productiviteitsverbetering door slimmer produceren.

Dat is de strekking van de meest recente aanbevelingen van de Koninklijke Metaalunie, zoals opgenomen in de nieuwe Metaalunie IndustrieVisie, die dinsdag 02 april is aangeboden aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. Het rapport had zomaar gepaard kunnen gaan met een uitnodiging voor de Brabantse Metaaldagen, het vakevenement dat komende woensdag van start gaat in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch en dat volledig draait om slimme oplossingen in de metaalindustrie.

Voor een vitaal economisch klimaat is het belangrijk dat er nieuwe producten worden bedacht in combinatie met een slimme productie hiervan. Bedrijven in de maakindustrie hebben te maken met grote uitdagingen en een relatief hoog niveau van arbeidskosten in Nederland. Om deze situatie het hoofd te kunnen bieden, moet de overheid met passend beleid het ondernemersklimaat stimuleren.

Productie en waardecreatie in Nederland

Volgens de Koninklijke Metaalunie heeft Nederland een overheidsbeleid nodig dat is gericht op het ‘actief stimuleren van productie en waardecreatie in Nederland’. Daarbij moet er – mede vanwege de vergrijzing – goed gekeken worden naar maatregelen die de arbeidsproductiviteit verhogen.

Vakmensen en slimme processen

Er is simpelweg behoefte aan meer goede opgeleide vakmensen in de maakindustrie. Dat betekent dat er in het beroepsonderwijs meer aandacht moet zijn voor beroepsvaardigheden, zodat er een betere en snellere toestroom is van personeel.

Die efficiëntie moet ook doorgevoerd worden in de processen en de toepassing hiervan. De Metaalunie oppert in haar rapport dat de nadruk zal moeten liggen op de stimulering van procesinnovatie. Om de productiviteit te kunnen verhogen zullen bedrijfsprocessen efficiënter moeten worden middels nieuwe, vaak digitale, technologieën.
Kennis volop aanwezig

Het goede nieuws is, dat de kennis al volop aanwezig is in de metaal- en maakindustrie, en de ontbrekende factor dus vooral financieel van aard is. Met de juiste impulsen zijn de mogelijkheden praktisch eindeloos en kan de hele sector profiteren van de creativiteit, ervaring en specialistische kennis die de metaalindustrie al rijk is.
Of het nu gaat om slimmere gereedschappen, onderdelen, logistieke oplossingen, softwaremodules, nieuwe machines, efficiëntere planning, robots die processen overnemen of samenwerken met mensen: vanuit alle kanten van de maakindustrie worden producten ontwikkeld die de productiviteit verbeteren, processen optimaliseren en de sector als geheel veel tijd- en geldbesparing oplevert.

De Brabantse Metaaldagen: het beste argument voor investering

Het enige wat de overheid hoeft te doen om overtuigd te raken van de aanwezige potentie in de maakindustrie, is een bezoek brengen aan De Brabantse Metaaldagen, die van 10 t/m 12 april plaatsvinden in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. Een beter bewijs voor de potentie van de branche is op dit moment niet te leveren.
Op dit event – dat als thema procesoptimalisatie en productieverbetering heeft – zullen alle mogelijkheden, innovaties en oplossingen die nu al leven in de metaalbranche gepresenteerd worden. Vele exposanten demonstreren er hun producten en diensten en (keynote)speakers uit binnen- en buitenland zullen allemaal hun eigen unieke visie op het thema geven.

De Brabantse Metaaldagen zijn, kortom, dé plek waar de vitaliteit van de maakindustrie optimaal tot uiting komt. We zijn het aan onszelf verplicht om deze zo goed mogelijk te cultiveren en prikkelen.

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.