Stijging afzetprijzen industrie vlakt verder af in december


De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in december gemiddeld 14,2 procent hoger dan in december 2021, meldt het CBS.

De prijsstijging is voor de zesde maand op rij afgevlakt. In november waren de prijzen 17,2 procent hoger dan een jaar eerder.

De stijging van de afzetprijzen van de industrie is sinds juli 2021 ongekend groot. De oorlog in Oekraïne zorgt voor extra druk op de prijzen, bovenop de prijsstijgingen die ontstonden door het snelle herstel van de economie na de coronacrisis.

Stijging olieprijzen kleiner

De stijging van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In december 2022 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ongeveer 77 euro, bijna 17 procent meer dan een jaar eerder. In november kostte een vat ruwe North Sea Brent circa 89 euro. Dat was ruim 26 procent meer dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in december 27,1 procent duurder dan in december 2021. In november lagen de prijzen 37,9 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in december 10,3 procent hoger dan een jaar eerder. In november lagen de prijzen 16,6 procent hoger dan in november 2021.

In vrijwel alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in december hoger dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie dalen in december

De afzetprijzen van de industrie zijn in december ten opzichte van november met 2,4 procent gedaald. De prijzen op de buitenlandse markt daalden met 2,8 procent, de prijzen op de binnenlandse markt met 1,9 procent.

Bron: CBS

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.