Shell Moerdijk opent officieel haar zonnepark


Met 76.000 panelen gaat het om één van de grootste zonneparken in Nederland.

Het zonnepark heeft een piekcapaciteit van 27 megawatt. Dit is vergelijkbaar met het jaarlijks elektriciteitsverbruik van ongeveer 9.000 huishoudens. Shell Moerdijk gaat de stroom die dit zonnepark opwekt zelf afnemen.

“De ontwikkeling van dit zonnepark illustreert onze ambitie om een actieve rol te spelen in de Nederlandse energietransitie”, zegt Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland. “We willen graag onze uitstoot verminderen. Enerzijds door de energie-efficiëntie van onze processen te verbeteren, anderzijds door in nieuwe energie-activiteiten te investeren. Met veel partners werken we hier elke dag aan. We weten dat dialoog en samenwerking de sleutel tot succes is.”

Andere voorbeelden van Shells rol in de Nederlandse energietransitie zijn toenemende investeringen in windparken op de Noordzee, elektrische mobiliteit, waterstof en restwarmte uit Shell Pernis. Marjan van Loon: “De energietransitie is niet een kwestie van één enkele oplossing, maar een combinatie van verschillende maatregelen. Er zullen er dus meer volgen in de komende jaren – de één na de ander”.

Richard Zwinkels, General Manager Shell Moerdijk: “Investeringen in New Energies zoals dit zonnepark is een zichtbare en tastbare stap voor Shell Moerdijks energietransitie. Dit zonnepark is veilig, betrouwbaar en staat op ons eigen terrein, daar waar de energie nodig is. Maar we zijn er nog niet. Met een combinatie van maatregelen geven we de transitie vorm. Maatregelen op het gebied van energiebesparingen en elektrificatie.”

Solar Safari

Tijdens een Solar Safari kregen gasten vandaag een indruk van de omvang van het zonnepark. Anne-Marie Spierings, gedeputeerde in de provincie Noord-Brabant met de portefeuille agrarische ontwikkeling, energie en bestuur, verrichtte de officiële opening. “We gaan de komende tijd met z’n allen veel duurzame elektriciteit opwekken uit zon en wind. Dat is een grote opgave voor onze provincie. We moeten allemaal ons steentje bijdragen. Ik ben blij dat Shell Moerdijk op eigen, ongebruikt terrein een zonnepark van 76.000 panelen heeft gerealiseerd, het op één na grootste van Brabant”, zei Spierings.

Energiedebat

Na de Solar Safari en de officiële opening van het zonnepark faciliteerde Shell een energiedebat, in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart. Statenleden, bewoners, lokale politici en vertegenwoordigers van andere bedrijven discussieerden over de mogelijkheden en uitdagingen die de energietransitie Noord-Brabant biedt.

Shell Moerdijk is één van de grootste chemiecomplexen in Europa. De basisproducten van Shell Moerdijk worden door andere bedrijven verwerkt in producten die we allemaal dagelijks gebruiken. Denk aan lichtgewicht auto-onderdelen, isolatiemateriaal, schoenzolen, matrassen en tuinstoelen.

Bron: Shell

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.