Schippers Maasveren starten actie ‘Blij heen en weer voor 5 cent meer’


Vanaf woensdag 11 juli starten de schippers van de Maasveren met de publieksvriendelijke actie ‘Blij heen en weer voor 5 cent meer’.

Aan passagiers van de vijf veerponten over de Maas wordt gevraagd of zij 5 cent extra willen betalen, zodat een goede cao voor de schippers mogelijk wordt.

‘De schippers varen het begrotingsgat dus zelf dicht en financieren hiermee hun eigen cao. Deze extra opbrengst gaat uiteraard naar Stichting De Maasveren’, licht Cees Bos van FNV Havens de actie toe.

Publieksvriendelijk

Er is bewust weer voor een publieksvriendelijke actie gekozen. ‘Eigenlijk is bij alle acties het uitgangspunt om de overlast voor forensen en scholieren tot een minimum te beperken’, aldus Bos. Zo zijn er veel publieksvriendelijke actiedagen geweest en worden scholieren niet alleen tijdens toetsweken en (her)examens overgevaren. Op de veerponten hangen spandoeken met ‘We varen blij heen en weer voor een eerlijke cao en dat kost 5 cent meer. Dank u wel’ en ‘Het publiek is al over de brug, nu de Stichting nog. 5 cent erbij’.

Overleg met werkgever dinsdagmiddag

Na 18 actiedagen heeft het bestuur de bond uitgenodigd voor een gesprek dinsdagmiddag 10 juli om 16.00 uur. Bos: ‘De brief biedt net voldoende basis om in te gaan op de uitnodiging. Uiteraard ga ik er vanuit dat we nu wèl uit deze impasse zullen komen en dat er een goed cao-resultaat uit dit gesprek voortkomt. Zo niet, dan volgen er zonder meer nieuwe werkonderbrekingen. Hoe vervelend de schippers dat ook voor de passagiers vinden.’

Conflict

Het cao-conflict dat sinds 30 mei uitmondde in acties en stakingen door de veermannen draait om meer loon, tegemoetkoming in de ziektekosten en een regeling waarmee de veermannen op een gezonde manier hun pensioengerechtigde leeftijd kunnen bereiken. Bos: ‘Vanwege de crisis hebben zij al ruim 8 jaar op een houtje gebeten. En omdat het werk fysiek zwaar is, zijn een vitaliteitsregeling en een tegemoetkoming in de ziektekosten geen overbodige luxe.’

De 24 schippers varen op de vijf veerponten over de Maas tussen Noord-Brabant en Gelderland. Ze zijn al sinds 30 mei in actie voor meer loon en een goede cao. De veermannen hebben inmiddels al 18 dagen actiegevoerd en/of gestaakt.

Bron: FNV

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.