Recordaantal snelgroeiende bedrijven


Het aantal snelgroeiende bedrijven is in 2017 verder gestegen tot bijna 8500.

De zakelijke dienstverlening telde de meeste snelle groeiers. In de bouw nam het aantal snelle groeiers het meest toe. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over het Nederlandse bedrijfsleven.

In 2017 telde het Nederlandse bedrijfsleven bijna 8 500 snelgroeiende bedrijven. Dat zijn er ruim 1 200 (16 procent) meer dan een jaar eerder. Het aantal snelle groeiers nam daarmee voor het derde jaar op rij toe en is het hoogste aantal in de periode van 2010 tot en met 2017.

Een bedrijf (met 10 of meer werknemers aan het begin van de groeiperiode) groeit snel als het aantal werknemers in drie achtereenvolgende jaren gemiddeld met minstens 10 procent toeneemt. 18,1 procent van de snelle groeiers groeide (mede) na een overname.

Groothandel branche met meeste snelle groeiers

Binnen de sectoren was de groothandel de branche met het grootste aantal snelle groeiers in 2017, namelijk 1 175. Dat is meer dan 58 procent van alle snelle groeiers in de handelssector. Eet- en drinkgelegenheden stonden op de tweede plek met 910 snelle groeiers, gevolgd door de uitzend- en arbeidsbemiddelingsbureaus (840) en de detailhandel (695).

De uitzend- en arbeidsbemiddelingsbureaus vormden ruim 35 procent van het totaal aantal snelgroeiende bedrijven in de zakelijke dienstverlening. Uitzendbureaus en payrollbedrijven voldoen relatief snel aan de voorwaarden voor personeelsuitbreiding. Van de uitzendbureaus was ruim 11 procent een snelle groeier, van de arbeidsbemiddelingsbureaus 1,4 procent en van de payrollbedrijven 22 procent. In absolute aantallen kennen de uitzendbureaus de meeste snelgroeiende bedrijven, 700 in totaal. Dat is bijna tweemaal zoveel als in 2014 toen 370 uitzendbureaus hun personeelsbestand snel uitbreidden.

De gespecialiseerde bouw (355 snelgroeiende bedrijven) was verantwoordelijk voor meer dan 60 procent van de snelle groeiers in de bouw. Dit zijn onder andere loodgieters-, stukadoors-, schildersbedrijven, glaszetterijen en dakbedekkingsbedrijven. Ook de IT-dienstverlening (545), bedrijven in de vervoersbranche over land (295) en architecten- en ingenieursbureaus (280) breidden snel uit met werknemers.

Bron: CBS

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.