Publiek welkom bij inhijsen eerste sluisdeur 3e kolk Beatrixsluis


Op 22 augustus 2018 wordt de eerste van de vier sluisdeuren in Nieuwegein op zijn plek in de deurkas van het buitenhoofd van de sluis (Lekzijde) gehesen.

Rijkswaterstaat en Sas van Vreeswijk richten een uitkijkplek in zodat het publiek dit spectaculaire schouwspel goed kan zien.

Reis naar Prinses Beatrixsluis

De eerste twee deuren, die ieder 28 m lang, 6,25 m dik en 14 m hoog zijn en per stuk 490.000 kg wegen, kwamen op 30 juli 2018 aan in Schiedam. Daar zijn ze de afgelopen weken afgebouwd. Op dinsdag 21 augustus komen zij per duwbak naar Nieuwegein. Zij reizen via de Nieuwe Maas en de Lek naar het Lekkanaal. Na aankomst liggen ze ten zuiden van de Prinses Beatrixsluis achter het bestaande remmingwerk klaar voor de hijsoperatie op woensdag 22 augustus (de eerste deur) en donderdag 23 augustus (de tweede deur).

Inhijsen sluisdeur in Prinses Beatrixsluis

Eenmaal in Nieuwegein hijst een kraan van 42 m hoog de deur op. De kraan op het ponton met de deur erin hangend is gezekerd; de kraan zelf kan geen draaiende bewegingen maken. Het ponton wordt in de juiste positie gemanoeuvreerd door middel van kabels en lieren. Tijdens de hijsoperatie geldt een snelheidsbeperking voor de scheepvaart in de voorhaven (Lekzijde) om golfslag te voorkomen. Op deze manier waarborgt Sas van Vreeswijk de veiligheid. Het ponton manoeuvreert de deur vervolgens tot boven de deurkas. Vanaf daar laat Sas van Vreeswijk de deur langzaam de deurkas inzakken. Het belooft een imposant schouwspel te worden.

Dagverloop

Omdat dit geen alledaags werk is, is een exact tijdschema niet te geven. Het meest spectaculaire deel van de operatie – het hijsen van de deur en het manoeuvreren naar de deurkas – gebeurt in de ochtend van 22 augustus en start rond 08.00 uur. De deur hangt naar verwachting rond lunchtijd boven de deurkas van het buitenhoofd. Als laatste deel van de operatie laat Sas van Vreeswijk de deur langzaam de deurkas in zakken. De inschatting is dat de deur halverwege de middag op zijn plek zit. Dit alles dus onder voorbehoud van zaken die mee of tegen kunnen zitten en ook bij erg slecht weer kan de plaatsing worden uitgesteld.

Online volgen

Behalve ter plaatse is het een en ander ook digitaal te volgen. Via de Facebookpagina en op de website van de Prinses Beatrixsluis doet Rijkswaterstaat dinsdag verslag van de reis van Schiedam naar Nieuwegein. Het plaatsen zelf is op zowel woensdag als donderdag via een livestream te volgen op de eerdergenoemde Facebookpagina en website.

Uitkijkplek op woensdag

Het inhijsen van de eerste sluisdeur is te bekijken vanaf een uitkijkpunt op de westelijke voorhavendijk in Vreeswijk-Nieuwegein. Bezoekers zijn op 22 augustus vanaf 08.00 uur welkom. De westelijke voorhavendijk wordt speciaal hiervoor afgesloten voor autoverkeer. Medewerkers van Rijkswaterstaat en Sas van Vreeswijk geven uitleg. Voor een kopje koffie, een zomerse versnapering en water wordt gezorgd. Overige hapjes en drankjes dient men zelf mee te nemen. Er zijn twee mobiele toiletunits aanwezig.

Plaatsing tweede deur Prinses Beatrixkanaal

Naar verwachting wordt op donderdag de tweede deur geplaatst. Die dag zijn er geen extra publieksvoorzieningen. Rijkswaterstaat adviseert daarom om op woensdag te komen kijken en om indien mogelijk met de fiets te komen. Als u toch met de auto komt is het verzoek om te parkeren bij industrieterrein De Wiers en via de Nieuwe Kerkweg naar de voorhavendijk te lopen (circa 4 minuten). Volg daarbij alstublieft de aanwijzingen van de verkeersregelaars ter plaatse op. Vanwege een kleine klim de dijk op is stevig schoeisel aan te raden. Op de dijk is er niet gezorgd voor zitgelegenheid, u kunt desgewenst uw eigen klapstoeltjes meenemen.

Verbreding 3e kolk Prinses Beatrixsluis

De Prinses Beatrixsluis is de grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland en ligt in het Lekkanaal. Dit kanaal is de belangrijkste rechtstreekse verbinding tussen de havens van Rotterdam en Amsterdam. Omdat steeds meer schepen het Lekkanaal gebruiken, dreigt de Prinses Beatrixsluis een knelpunt te worden. Daarom zorgt Sas van Vreeswijk in opdracht van Rijkswaterstaat voor de aanleg van de 3e kolk Beatrixsluis en de verbreding van het Lekkanaal.

Bron: Rijkswaterstaat

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.