Productie industrie ruim 10 procent lager in september


De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in september 10,3 procent lager dan in september 2022, maakt het CBS bekend.

Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

Daling in meeste branches

De meeste bedrijfsklassen van de industrie produceerden in augustus minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grote branches noteerde de machine-industrie de grootste productiedaling. De reparatie en installatie van machines had de grootste toename van de productie.

Productie daalt in september

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van augustus op september daalde de productie met 0,9 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert doorgaans aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. In het voorjaar van 2020 kromp de productie snel en in mei 2020 werd een dieptepunt bereikt. Daarna werd een stijgende lijn ingezet tot mei 2022. Sindsdien is de trend omgeslagen.

Producenten industrie iets minder negatief in oktober

De producenten in de industrie waren in oktober iets minder negatief dan in september. Fabrikanten waren minder negatief over de verwachte bedrijvigheid in de komende drie maanden en de voorraden gereed product.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van Duitse producenten is in oktober negatiever dan in september (Eurostat). De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in september 3,3 procent lager dan een jaar eerder. Ten opzichte van augustus daalde de Duitse productie met 1,7 procent (Destatis).

Bron: CBS

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.