Productie industrie krimpt 1 procent in maart


De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in maart 1,0 procent lager dan in maart 2018, maakt het CBS bekend.

Een maand eerder produceerde de industrie nagenoeg evenveel als een jaar eerder. In maart groeide de productie van de rubber- en kunststofindustrie het sterkst.

Productie rubber- en kunststofindustrie groeit het sterkst

Van de acht grootste bedrijfsklassen binnen de industrie groeide de productie van de rubber- en kunststofindustrie met 7,5 procent het sterkst. Ook de productie van de transportmiddelenindustrie, de metaalproductenindustrie en de chemie groeide.

Trend vlak

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van februari op maart 2019 daalde de productie met 0,5 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Van medio 2014 tot begin 2018 was er sprake van een stijgende trend van de industriƫle productie. Daarna is de trend redelijk vlak.

Producentenvertrouwen verbetert

Het producentenvertrouwen industrie is in april 2019 toegenomen. De ondernemers waren positiever over de verwachte bedrijvigheid en de voorraden.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse industriƫle producenten (Ifo-index) daalde tot het laagste niveau in ruim 6 jaar. De producenten zijn minder positief over de huidige bedrijvigheid en negatiever over de verwachte bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp in maart met ruim 2 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Bron: CBS

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.