Productie industrie bijna 8 procent lager in juni


De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juni 7,7 procent lager dan in juni 2022, maakt het CBS bekend.

Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

Daling in meeste branches

De meeste bedrijfsklassen van de industrie produceerden minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grote branches noteerde de machine-industrie de grootste productiedaling. De reparatie en installatie van machines had de grootste toename van de productie.

Productie stijgt in juni

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van mei op juni steeg de productie met 0,7 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert doorgaans aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. In het voorjaar van 2020 kromp de productie snel en in mei 2020 werd een dieptepunt bereikt. Daarna werd een stijgende lijn ingezet tot mei 2022. Sindsdien is de trend omgeslagen.

Producenten industrie minder positief in juli

De producenten in de industrie waren in juli voor de vierde maand op rij minder positief. Dat komt vooral doordat ze minder positief waren over de orderportefeuille.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van Duitse producenten is in juli ook verslechterd (Eurostat). De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in juni 0,4 procent lager dan een jaar eerder. Ten opzichte van mei daalde de Duitse productie met 1,2 procent (Destatis).

Bron: CBS

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.