Producenten industrie opnieuw minder positief


De producenten in de industrie waren ook in juli minder positief dan een maand eerder.

Hun vertrouwen ging van 1,0 in juni naar 0,1 in juli, aldus het CBS. Dit is de laagste stand sinds maart 2021. De daling van het vertrouwen komt vooral doordat producenten minder positief waren over de orderportefeuille.

Het producentenvertrouwen lag in juli onder het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar van 1,4. Het vertrouwen bereikte in november 2021 de hoogste waarde (12,7). In april 2020 werd de laagste waarde (-28,7) genoteerd.

Vooral oordeel orderpositie verslechtert

Fabrikanten waren in juli vooral minder positief over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden waren ze minder positief. Het oordeel over de voorraden gereed product was echter minder negatief.

Hoewel alle drie de deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn verslechterd, waren er twee positief. Het aantal producenten dat de orderpositie groot acht had de overhand op het aantal dat de orderportefeuille klein vindt, gelet op de tijd van het jaar. Het aantal producenten dat verwacht dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen was groter dan het aantal dat een afname van de productie voorziet.

De deelindicator voorraden was echter negatief. Het aantal producenten dat de voorraad eindproduct als klein beschouwt, was kleiner dan het aantal dat de voorraden groot vindt.

Producentenvertrouwen daalt in driekwart van industriƫle bedrijfsklassen

In driekwart van de belangrijkste branches in de industrie verslechterde het producentenvertrouwen in juli. Net als in de voorgaande maanden waren de fabrikanten in de elektrotechnische en machine-industrie het meest positief. Producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie waren opnieuw het meest negatief.

Productie industrie ruim 9 procent lager in mei

Bijna drie weken geleden meldde het CBS dat de gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie in mei 9,2 procent lager was dan in mei 2022. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

Bron: CBS

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.