Passagiersgroei op alle Nederlandse luchthavens


In het tweede kwartaal van 2018 vlogen ruim 21,2 miljoen passagiers van en naar Nederland, een stijging van 4 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2017.

Alle vijf de nationale luchthavens kregen dit kwartaal meer passagiers te verwerken. Maastricht Aachen Airport groeide het meest. Dit meldt het CBS in de Kwartaalmonitor luchtvaart.

Amsterdam Schiphol zag in het tweede kwartaal van 2018 bijna 18,8 miljoen passagiers aankomen en vertrekken, 3,3 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Al sinds het derde kwartaal van 2010 groeit het aantal passagiers op Schiphol. De groei van 3,3 procent is echter de kleinste groei sinds het vierde kwartaal van 2013.

Kleine daling vluchten van en naar Schiphol

Het aantal vluchten van en naar Schiphol daalde voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2013 licht. In het tweede kwartaal van 2018 vonden 0,8 procent minder vliegtuigbewegingen plaats dan in het tweede kwartaal van 2017. Hierbij gaat het voornamelijk om bewegingen binnen het handelsverkeer. Met bijna 497 duizend vliegtuigbewegingen zat Schiphol vorig jaar al bijna tegen de wettelijke bovengrens aan van 500 duizend vliegbewegingen per jaar tot en met 2020. Hierdoor is er op dit moment weinig ruimte voor groei.

Relatief de grootste passagiersgroei voor luchthaven Maastricht

Het aantal passagiers dat vloog via Maastricht Aachen Airport nam het meest toe van alle Nederlandse luchthavens. Op de luchthaven waren in het tweede kwartaal van 2018 49 procent meer reizigers. Maastricht profiteerde onder andere van de uitbreiding van het aantal bestemmingen waarop de luchtvaartmaatschappij Corendon vanaf Maastricht vliegt. Maastricht is echter een betrekkelijk kleine luchthaven. Het aandeel passagiers dat via deze luchthaven reist, is slechts 0,4 procent van het totaal aantal reizigers op Nederlandse luchthavens.

Op luchthaven Eindhoven, met 8 procent van de passagiers de tweede luchthaven van Nederland, groeide het aantal passagiers in het tweede kwartaal van 2018 met 8 procent. Rotterdam The Hague en Groningen Eelde lieten groeicijfers zien van 9,8 procent en 5,6 procent.

Bron: CBS

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.