Parkwind en Jan De Nul installeren samen ‘s werelds grootste windturbines voor de Belgische kust


Jan De Nul Group ondertekent het contract voor de bouw van Northwester 2, het zevende windpark voor de Belgische kust.

Hiermee gaat Jan De Nul voor de derde keer een samenwerking met windparkontwikkelaar Parkwind, filiaal van Colruyt, aan. Jan De Nul is verantwoordelijk voor het design, de bouw en installatie van 23 fundaties, het transport en de installatie van de kabels en het transport en de installatie van de windturbines bovenop de fundaties.

Jan De Nul Group zet voluit in op de offshore windindustrie en biedt de markt een betrouwbare oplossing voor baanbrekende projecten. “We gaan voor de derde keer in zee met Parkwind,” zegt Peter De Pooter, Manager Offshore Renewables bij Jan De Nul Group. “We zijn dan ook bijzonder tevreden met het vertrouwen dat Parkwind in onze expertise stelt.” Stan Logghe, projectverantwoordelijke van Jan De Nul voor Northwester 2, vult aan: “Met dit project kunnen wij als eerste maritieme bouwer ’s werelds grootste windturbines op zee installeren, een mooie mijlpaal voor ons, maar ook zeker voor de offshore windindustrie.”

Het Northwester 2 windmolenpark ligt 48 kilometer uit de kust en zal de grootste en krachtigste windturbine die vandaag op de markt beschikbaar is, installeren: de V164-9,5MW, met een rotordiameter van maar liefst 164 meter.

Jan De Nul Group zal de installatiewerken starten in juni 2019 onder een EPCI-contract, waarbij Jan De Nul het ontwerp van de fundaties op zich neemt, verantwoordelijk is voor de aankoop en installatie van de fundaties, en de installatie van de kabels en windturbines.

Peter Caluwaerts, Parkwind’s projectdirecteur voor het Northwester 2 project: “Het Northwester 2 windmolenpark zal volledig operationeel zijn in 2020 en zal voldoende groene elektriciteit opwekken voor 220.000 gezinnen.”

Eerdere windprojecten van Jan De Nul Group

Binnen Europa voerde Jan De Nul Group al verschillende offshore windprojecten in België, Engeland, Zweden, Denemarken, Finland en Duitsland uit. In België bouwde Jan De Nul Group eveneens voor Parkwind het Bligh Bank Phase 2 windpark, beter bekend als Nobelwind, een offshore windpark met 50 3,3MW turbines en 1 offshore substation.

Eerder dit jaar nog lanceerde Jan De Nul Group zich als eerste Europees bedrijf op de Aziatische offshore windmarkt met de ondertekening van meteen twee grote offshore windprojecten in Taiwan: het Formosa 1 Phase 2 OWF project in opdracht van Formosa Wind Power Co. en het Changhua OWF project in opdracht van Taiwan Power Company. Jan De Nul Group pioniert hiermee in het exporteren van de windexpertise uit de lage landen buiten Europa.

Bron: Jan De Nul

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.