Opnieuw 48-uursstaking van 2000 metaalwerkers Brabant en Noord-Limburg vanaf 15 november


Donderdag 15 november gaan zo’n tweeduizend metaalwerkers van FNV Metaal uit de provincie Noord-Brabant gaan opnieuw twee dagen staken.

Ook stakers uit metaalbedrijven in Noord-Limburg sluiten zich bij deze staking aan. Ze komen van vele bedrijven, zoals Staalservice Weert en MGG maar ook van de grote bedrijven zoals diverse VDL-bedrijven, ASML en DAF.

Voor de tweede keer zal het iconische Evoluon in Eindhoven rood zien door de massale opkomst van de stakers. Ze strijden al maanden met vele tienduizenden collega’s uit alle hoeken van Nederland voor een goede cao metalektro. Met de 48-uursstaking laten ze zien dat ze daarmee doorgaan, dwars tegen hun werkgevers in die steeds meer trucs uithalen om de stakingen te breken.

Peter Reniers, bestuurder FNV Metaal: ‘Ik ben trots op de stakende metaalwerkers. Zij laten zich niet tegen elkaar uitspelen en laten zich niet intimideren. Ze staan hier keer op keer voor hun cao, en laten zien dat ze een goede cao willen. Daar hebben ze alle recht toe.’

Goede en toekomstbestendige cao

De vakbonden willen een goede cao voor de metalektro, met onder andere een jaarlijkse loonstijging van 3,5% met een bodem van duizend euro en goede voorstellen om werk en privé te kunnen combineren. Onderdeel van de eisen is ook een generatiepact, zodat jongeren weer een vaste baan krijgen in de sector, terwijl ouderen gezond de eindstreep kunnen halen en hun kennis kunnen overdragen. Ook moet er een einde komen aan de doorgeslagen flexibilisering en moeten de beloning en arbeidsvoorwaarden van vaste en tijdelijke medewerkers gelijk zijn.

Reniers: ‘De werkgevers maken de mooie metaalsector kapot, door respectloos om te gaan met hun medewerkers. In plaats van naar hun eisen en zorgen te luisteren, proberen ze angst te zaaien en verspreidt werkgeversorganisatie FME zelfs onwaarheden. De FNV wil samen met de andere vakbonden graag een goede en toekomstbestendige cao voor de metalektro afsluiten, zoals het past bij de sector en de gunstige financiële ontwikkelingen.’

De cao Metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in de grootmetaal, diverse VDL-bedrijven, Stork, ASML, Fokker, DAF, Siemens, Scania en Ardagh.

Bron: FNV

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.