North Sea Port zet mee in op een veilige haven: campagne helpt criminaliteit te herkennen en te melden


Wie in de haven werkt, kan wel eens getuige zijn van verdachte activiteiten.

Bovendien kunnen havenmedewerkers door criminelen benaderd worden. Er wordt hen dan voor geld om ‘hulp’ gevraagd. Om dit te voorkomen is er in het Zeeuwse deel opnieuw de campagne ‘Wat heb je aan €30.000,- als daarna…?’.

Voor een veilige werkomgeving is het nodig dat elke havenmedewerker weet dat criminaliteit in de haven voorkomt en verdachte situaties meldt. Want 30.000 euro krijgen is mooi, maar wat als je gezin daarna wordt bedreigd? De campagne helpt signalen van criminaliteit te herkennen en schetst de serieuze gevolgen die ’ja’ zeggen tegen dit bedrag kan hebben.

Zeg geen ja

Criminelen maken misbruik van mensen, die hun dagelijks werk doen in de haven, om drugs te smokkelen. Ze zoeken bijvoorbeeld iemand die even een toegangspas uitleent, een container verplaatst of een locatie doorgeeft. Het lijkt onschuldig, maar deze kleine dingen zorgen ervoor dat criminelen hun gang kunnen gaan. Criminelen bieden soms veel geld voor hulp. Toegeven aan de verleiding is gevaarlijk en niet onschuldig. Wie één keer ja zegt, kan nooit meer neen zeggen.

Derde campagne

De campagne werd eerder al in 2021 en 2022 gevoerd. Op basis van eerdere ervaringen is deze derde versie van de campagne aangepast. Zo zijn meer manieren te zien hoe verdachte situaties gemeld kunnen worden. De campagneboodschappen zijn in het Nederlands en Engels en ook zichtbaar op posters en stickers in de havens zelf. De campagne loopt tot het eind van het jaar.

Burgemeester Dijksterhuis van Borsele, voorzitter van de haventafel: “Met de Mainportaanpak bestrijden we samen criminaliteit in de havens, van preventie tot en met het opsporen en straffen van criminelen. Het weerbaar maken van bedrijven en personeel tegen criminele invloeden is één van de belangrijke thema’s waarop we stevig inzetten. Deze campagne is daar een voorbeeld van. We helpen medewerkers bewust te zijn van risico’s en hoe ze kunnen kiezen voor hun eigen veiligheid. Samen zorgen we dat de haven een veilige werkomgeving is.”

Krachten bundelen

De campagne is een initiatief van Mainport Zeehavens Zeeland – West-Brabant. De gemeenten Vlissingen, Borsele, Terneuzen en Moerdijk, Politie, Openbaar Ministerie, Douane, Koninklijke Marechaussee, Belastingdienst en de havenbedrijven North Sea Port en Port of Moerdijk bundelen hierin hun krachten. Dit maakt de zeehavens weerbaar tegen ondermijnende criminaliteit én pakt criminelen aan, zodat het hier veilig werken en goed ondernemen is.

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.