Nederlandse economie in 2023 over de grens van 1 biljoen euro


Het bruto binnenlands product (bbp) kwam in 2023 uit op 1 033 miljard euro, niet gecorrigeerd voor prijsveranderingen.

Daarmee is de Nederlandse economie voor het eerst groter dan 1 biljoen euro. De afgelopen jaren is het bbp relatief sterk gegroeid. Dat komt enerzijds door het herstel na corona, maar ook door de hoge inflatie van de afgelopen jaren. Dat meldt het CBS in het artikel ‘De Nederlandse economie in 2023’.

In 1995 was het bbp nog 330 miljard euro. In 2002 passeerde het bbp de grens van 500 miljard euro. Sinds 1995 nam alleen in 2009 en 2020 de waarde van de economie af. Dit kwam door de kredietcrisis en de coronacrisis.

Nederland achttiende economie van de wereld

Het Nederlandse bbp neemt de achttiende plek in op de ranglijst van de wereld. De wereldwijde ranglijst van het IMF is in dollars en is op basis van geraamde cijfers. Deze ranglijst wordt aangevoerd door de Verenigde Staten, gevolgd door China. In de Europese Unie is Nederland terug te vinden op de vijfde plaats. De Duitse economie is met meer dan 4 biljoen euro met afstand de grootste in de EU, gevolgd door Frankrijk, Italië en Spanje.

Consumptieve bestedingen kleiner aandeel dan vroeger

Naast de grootte van de economie is ook de opbouw van de economie in de afgelopen jaren veranderd. In 2023 werd 68,5 procent van het bbp gevormd door consumptieve bestedingen. In 1995 waren deze bestedingen nog 71,5 procent van de totale economie. In de afgelopen jaren is het aandeel van het saldo van de in- en uitvoer juist groter geworden. Dit saldo steeg van 6,7 procent naar 11,3 procent.

Werkelijke prijzen en constante prijzen

In dit bericht is het bbp weergegeven in werkelijke prijzen, oftewel niet gecorrigeerd voor prijsveranderingen. Dit is de maatstaf voor de omvang van de economie en wordt bijvoorbeeld gebruikt om de overheidsschuld uit te drukken als een percentage van het bbp. Bij berichten over de economische groei wordt het bbp voor prijsveranderingen gecorrigeerd zodat de volumeontwikkeling van het bbp overblijft, de economische groei. Als de prijzen stijgen, dan neemt het bbp in werkelijke prijzen sneller toe dan het bbp in constante prijzen.

Bron: CBS

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.