Nederland en Colombia halen maritieme banden aan in Caribisch gebied


Nederland en Colombia gaan nauwer samenwerken voor veiligheid in de Caribische regio. Het gaat hier bijvoorbeeld om het bestrijden van grensoverschrijdende criminaliteit zoals drugssmokkel.

Zr.Ms. Groningen bracht vorige week al een bezoek aan de Colombiaanse havenstad Cartagena. Het Nederlandse marineschip dat als stationsschip in de regio vaart, deed samen met het Colombiaanse schip ARC Victoria tal van oefeningen op zee. Zij testten onder meer basis communicatievaardigheden en manoeuvreeroefeningen. Het was voor het eerst sinds lange tijd dat een Nederlands en Colombiaans marineschip zo intensief met elkaar opereerden.

Vooraf werden aan boord van de Groningen al de nodige contacten gelegd. Dat gebeurde op initiatief van de nieuwe Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied commandeur Walter Hansen. Hierbij waren onder meer afgevaardigden van de Colombiaanse marine, lokale autoriteiten en bedrijven en vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven aanwezig.

Belangrijke veiligheidspartner

Colombia was al een belangrijke veiligheidspartner van het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch gebied. Grensoverschrijdende criminaliteit, waaronder drugsmokkel, werkt zeer destabiliserend en ondermijnend op landen in het Caribisch gebied. Intensieve samenwerking tussen Colombia en het Koninkrijk der Nederlanden bevordert de internationale veiligheid en stabiliteit in de regio. Dit valt onder de hoofdtaken van Defensie.

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.