MKB zegt vertrouwen in kabinetsbeleid op


Ondernemers zeggen massaal het vertrouwen in het huidige kabinet op: liefst 84 procent denkt dat het beleid van de regering geen positief effect op het eigen bedrijf zal hebben.

Dat blijkt uit het grote jaarlijkse Prinsjesdag Onderzoek van MKB Belangen waar ook dit jaar ruim 5.000 ondernemers aan meededen.

Het meest opvallende is dat ondernemers letterlijk geen vertrouwen in de woorden en de beloftes van het kabinet Rutte III hebben. Zo denkt 85 procent van de ondervraagden toch nog, direct of indirect, op te zullen draaien voor de gevolgen van de afschaffing van de dividendbelasting. Ook als het gaat om de verlaging van de vennootschapsbelasting is er weinig geloof. Bijna zeventig procent “wil het eerst zien en dan pas geloven” terwijl ruim twintig procent denkt dat het er überhaupt niet van zal komen.

“We zijn het intussen heus wel gewend dat ondernemers kritisch zijn”, zegt Adrienne van Veen, directeur van MKB belangen. “Maar dit is voor het eerst dat er echt wantrouwen uit de resultaten spreekt. De overgrote meerderheid gelooft de beloftes van Den Haag gewoon niet meer.”

Ondanks de vooruitzichten voor de economische groei en toenemende koopkracht, is het MKB overwegend pessimistisch over de impact daarvan op hun bedrijf. Liefst 83 procent verwacht geen positief effect van de 1,5 procent toename van de koopkracht op de eigen omzet. Slechts 19 procent denkt er zélf in 2019 financieel op vooruit te gaan. Het zijn vooral de bouw-gerelateerde ondernemers die de toekomst wel degelijk zonniger inzien.

Adrienne van Veen: “Wij vertegenwoordigen echt de kleinere zelfstandigen, bij wie de grens tussen bedrijf en privé veelal heel dun is. Uit het onderzoek blijkt dat er iets positiever wordt gedacht over de privésituatie dan over de zakelijke vooruitzichten. Veel ondernemers hebben ook nog pijn en achterstanden uit de crisisperiode weg te werken.”

De verhoging van het lage BTW-tarief kan op weinig steun rekenen. Bijna 90 procent is hier op tegen en denkt dat het een negatief effect zal hebben. Dat is beduidend meer dan de 69 procent die in het onderzoek van 2017 negatief over de BTW-verhoging oordeelde.

Over het algemeen zijn de ondernemers een stuk negatiever over het kabinetsbeleid, de eigen vooruitzichten en de betrouwbaarheid van de kabinet. Net als de voorgaande jaren vroegen wij de ondernemers om het kabinet een rapportcijfer te geven. Dit jaar komt dat gemiddeld uit op een vier. In 2017 was dit nog een mager zesje, in 2016 beloonde het MKB het kabinet nog met een 6,5.

“Het gaat economisch goed en iedereen gaat erop vooruit, maar de ondernemers geloven er nog niets van”, vat Adrienne van Veen de resultaten van het Prinsjesdag Onderzoek samen. “We horen dat natuurlijk al een paar jaar, maar de realiteit is dat het merendeel het simpelweg nog niet heeft teruggezien in hogere verdiensten. Daar ligt de bron van het wantrouwen en het verloren geloof in het woord van Den Haag. Laten we hopen dat de derde dinsdag van september 2019 een positiever beeld geeft!”

Over MKB Belangen en het jaarlijkse Prinsjesdag Onderzoek

MKB Belangen is een initiatief van MKB Collectieven, de grootste collectieve zakelijke inkooporganisatie van Nederland met ruim 200.000 aangesloten MKB-bedrijven. MKB Belangen is een platform dat kleine ondernemers informeert over uiteenlopende zaken, waaronder belangrijke wetswijzigingen en juridische en administratieve zaken.
MKB Belangen wil bepaalde zaken onder de aandacht van de politiek en media brengen, en wordt regelmatig door overheden betrokken om een mening te geven en mee te denken over ontwikkelingen en regelgeving.

MKB Belangen voert regelmatig onderzoeken onder de achterban uit, waaronder het jaarlijkse Prinsjesdag Onderzoek. Net als voorgaande jaren, hadden binnen 48 uur ruim 5.000 ondernemers de vragenlijst ingevuld.

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.