MKB-Nederland en Economische Zaken lanceren programma ‘Brexit-buddies’


Tienduizenden Nederlandse mkb-bedrijven kunnen -direct of indirect- geraakt worden door Brexit en zijn daar vaak nog niet van doordrongen.

Ook worstelen zij vaak met de vraag wat zij nu al kunnen doen terwijl er nog geen akkoord is. Om ze hierin bij te staan lanceren MKB-Nederland en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) het nieuwe programma Brexit-buddies . Hierbij helpen experts van grote bedrijven, de douane en bijvoorbeeld AWVN, NBCC, KvK en evofenedex kleinere bedrijven met hun Brexit-vragen. Dat maakten MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof en staatssecretaris Mona Keijzer vandaag bekend bij een werkbezoek aan Dutch Flower Group in Aalsmeer.

Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland: ‘Ondernemers nemen vaak het meest aan van andere ondernemers. Daarom hebben wij een netwerk van experts bij elkaar gebracht uit het bedrijfsleven dat het mkb wil helpen met praktische vragen over Brexit. Je kunt namelijk vaak al meer doen dan je denkt. En we moeten voorkomen dat ondernemers straks op b-day te laat zijn.’

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken & Klimaat (EZK): “35.000 Nederlandse bedrijven doen zaken met het Verenigd Koninkrijk zonder dat ze ervaring hebben buiten de EU. Deze bedrijven moeten zich dus nog beter voorbereiden op de Brexit dan hun collega’s die al overal ter wereld zaken doen. Het zijn vooral mkb-bedrijven die de gevolgen van de veranderende handelsrelatie straks flink gaan merken. Daarom ben ik ook blij met het Brexit Buddy -initiatief. Het midden- en kleinbedrijf kan hierbij van grote wereldwijde spelers leren waar in je keten de Brexit terugkomt. Dat wil ik van harte aanmoedigen. Want als Nederlandse bedrijven goed zijn voorbereid, kan de Brexit jouw bedrijf ook juist een concurrentievoordeel bieden.”

Brexit-buddies

MKB-Nederland heeft samen met VNO-NCW een netwerk van experts bij elkaar gebracht van bedrijven zoals Dutch Flower Group, Rabobank, PWC, KPMG, Post-NL, ABN-AMRO en ING. Dit netwerk wordt nog verder uitgebreid. Ook experts van AWVN (voor alle vragen over personele zaken), evofenedex (alles over export en logistiek), de Douane, NBCC (Nederlandse Britse Kamer van Koophandel), de KvK en RVO maken onderdeel uit van het Brexit-buddy netwerk.

De groep van experts zal op een aantal bijeenkomsten klaar staan voor vragen van mkb’ers. De eerste bijeenkomst van Brexit-buddies staat gepland tijdens het Nationaal Export Event op 3 oktober aanstaande. Meer Brexit-buddy events volgen tot het eind van het jaar in regio’s met veel internationaal opererende mkb’ers. Ook zullen enkele online Brexit-buddy sessies plaatsvinden waarbij ondernemers al hun vragen kunnen afvuren op het netwerk van experts. Alle data volgen binnenkort op de website van MKB-Nederland en op hulpbijbrexit.nl. Voor alle vragen in de tussentijd kunnen ondernemers al contact opnemen met het Brexitloket via 0800-023 5327.

Achtergronden

Meer informatie voor ondernemers over Brexit is te vinden op hulpbijbrexit.nl (nb. hier vindt u bijvoorbeeld zes simpele tips van zaken waar je nu al mee aan de gang kan als ondernemer om je voor te bereiden op Brexit) of de overheidsportal brexitloket.nl. Op die laatste site vindt u ook de Brexit Impact Scan die elke ondernemer veel inzicht geeft in hoe hij/zij geraakt kan worden door Brexit.

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.