Minister Van Nieuwenhuizen opent megaproject verbrede A27/A1


Op 14 november 2018 opende minister van Infrastructuur en Waterstaat Van Nieuwenhuizen de verbrede A27/A1 van aansluiting Utrecht-Noord, knooppunt Eemnes en aansluiting Bunschoten-Spakenburg.

Over een totale lengte van ruim 23 km is de snelweg A27 verbreed van 2×2 naar 2×3 rijstroken en de snelweg A1 van 2×2 naar 2×4 rijstroken. Rijkswaterstaat realiseerde dit project in iets meer dan een jaar tijd. Door de verbreding van de A27 en A1 is de doorstroming van en naar Utrecht en Amersfoort aanzienlijk verbeterd. Op voorheen ernstige fileknooppunten kan nu zonder vertraging worden doorgereden.

Openingshandeling door minister van Nieuwenhuizen

Minister van Nieuwenhuizen: ‘De realisatie van dit project is niet alleen goed nieuws voor automobilisten, het is ook belangrijk voor onze bedrijven en de werkgelegenheid. Nu de economie weer groeit, is het extra belangrijk dat onze infrastructuur in topconditie is. Daar levert dit project een mooie bijdrage aan. Bovendien zijn we twee maanden eerder klaar dan gepland, een knappe prestatie.’

De minister verrichtte de openingshandeling door het puzzelstukje van de A27/A1 te plaatsen in de draaischijf van Midden-Nederland. Ook overhandigde zij de puzzelstukjes Knooppunt Hoevelaken (A28/A1) en Ring Utrecht (A27/A12) aan gedeputeerde Dennis Straat en wethouder van de gemeente Amersfoort Hans Buijtelaar en aan de projectmanagers van de vervolgprojecten. Van Nieuwenhuizen: ‘Nu deze verbreding klaar is, gaan we door. Want met alleen het puzzelstukje van de A27/A1 zijn we er nog niet. We gaan door tot we de hele puzzel hebben opgelost. Met als doel een goed bereikbaar Nederland en een toekomstbestendige infrastructuur.’

Mooie resultaten verbreding A27/A1

Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie 3Angle kijken samen ook terug op een geslaagd project. Er zijn mooie resultaten geboekt, voor de weggebruikers, maar ook voor de omgeving en natuur. De winst voor de weggebruiker is evident: zij hebben er extra rijstroken bijgekregen, waardoor de doorstroming en daarmee de reistijd is verbeterd. Niet alleen nu het project is gerealiseerd, maar ook tijdens de bouw werd al extra capaciteit beschikbaar gesteld met het toepassen van een slimme bouwmethode. Tijdens de werkzaamheden waren meteen 3 smallere rijstroken beschikbaar met een maximumsnelheid van 90 km/h (3×90-maatregel). Hierdoor werd de hinder voor de automobilisten beperkt.

Daarnaast is geïnvesteerd in het vervangen en aanbrengen van nieuwe geluidschermen en is over het gehele traject stiller asfalt aangebracht om de hinder voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken. Maar ook aan de natuur is gedacht. Een belangrijke barrièrewerking van de A27 is verminderd door de aanleg van een grote faunatunnel Monnikenberg.

Onderdeel van draaischijf Midden-Nederland

Het project A27/A1 staat niet op zichzelf, maar is onderdeel van de verbetering van het gehele wegennetwerk rond Utrecht. We noemen dit gebied ook wel de draaischijf van Midden-Nederland. Nu de verbreding van de A27/A1 gerealiseerd is, wordt verder gewerkt aan de Ring Utrecht A27/A12 (periode 2020 – 2026) en het Knooppunt Hoevelaken (snelweg A28/A1) (periode 2021 – 2023/2025).

Bron: Rijkswaterstaat

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.