Minister Van Nieuwenhuizen ontvangt Akte van Mannheim in het Maritiem Museum


Gisteren arriveerde per politieboot een uniek document in het Maritiem Museum Rotterdam: de Akte van Mannheim.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) nam het verdrag, dat al anderhalve eeuw zorgt voor vrije handel op de Rijn, in ontvangst.

Vanwege het 150-jarig bestaan van dit verdrag, legt het document een historische reis af over de Rijn. Het werd al tentoongesteld in Mannheim, Bonn en Duisburg, en is nu enkele maanden te zien in het Maritiem Museum.

‘Door deze akte gaat bijna 60% van het transport tussen Rotterdam en Duitsland over water en rijden er jaarlijks bijna 5 miljoen vrachtwagens minder. […] Een eer als je in de Leuvehaven, als minister, zo’n historisch document in handen krijgt en in een mooie vitrine mag leggen, om aan het publiek te tonen.’ — Minister Cora van Nieuwenhuizen, Infrastructuur en Waterstaat.

Akte van Mannheim

De Rijn is de drukste rivier van Europa en verbindt Rotterdam met het Duitse achterland. Toch was het eeuwenlang niet eenvoudig om er handel te drijven: onderhoud was slecht en er werd veel tol geheven. Op 17 oktober 1868 kwam hier, dankzij de Akte van Mannheim, definitief een einde aan. Het verdrag werd afgesloten door zes Rijnoeverlanden: Frankrijk, Nederland en vier voormalige Duitse staten.

De Akte van Mannheim regelt het verkeer op de Rijn en zorgt voor een vrije en gemeenschappelijke transportmark. Het verdrag houdt al ruim 150 jaar stand. Het is een belangrijk symbool van Europese samenwerking en één van de oudste internationale verdragen die nog in werking zijn.

Helena

Ter gelegenheid van de komst van de akte ligt het Rijnschip ‘Helena’ op 22 en 23 mei in de Maritiem Museum Haven. Bezoekers kunnen dit schip gratis bezoeken, tussen 13.00 en 15.00 uur, op vertoon van hun stempas voor de Europese verkiezingen.

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.