Het ombouwen van vliegtuigen om op waterstof te kunnen vliegen, de ontwikkeling van nieuwe lichtgewichtmaterialen en nieuwe, geavanceerde bekabelingsystemen die nodig zijn voor hybride-elektrische vliegtuigen.
Het zijn drie voorbeelden van projecten voor de verduurzaming van de luchtvaart, die woensdag werden gepresenteerd bij het startevenement van Luchtvaart in Transitie (LiT). Minister Mark Harbers sprak woensdag tijdens het startevent.
LiT is een programma waar een aantal van dit soort projecten zijn ondergebracht. De industriële sector, het mkb en kennis- en onderwijsinstellingen werken hierin samen om de verduurzaming van de luchtvaar te versnellen. Vanuit het Groeifonds wordt er door de overheid 383 miljoen euro aan bijgedragen, waarvan 119 miljoen nog voorwaardelijk is. De meer dan 60 betrokken partijen investeren eenzelfde bedrag.
Harbers liet op het startevent een voorbeeld zien van de technologische innovatie die nodig is voor de verduurzaming: een onderdeel bruikbaar voor in de luchtvaart, van magnesium, geheel gemaakt door een 3D-printer. Gemaakt door het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR).
“Een prachtig staaltje innovatieve technologie uit de Nederlandse polder”, aldus Harbers. “En je bereikt hiermee 30 tot 40 procent aan gewichtsbesparing. Minder gewicht betekent minder uitstoot: dit is dus weer een stap dichter bij emissieloos vliegen.”
Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.