Metaalbedrijven regio Hoogezand staken twee dagen voor goede cao Metalektro


Vanaf maandag 29 oktober staken de metaalwerkers uit de regio Hoogezand van FNV Metaal en CNV Vakmensen.

Ze leggen voor twee dagen hun werk neer en sluiten daarmee voor de eerste keer aan bij de lange reeks van stakingen, waar duizenden metaalwerkers door heel Nederland beurtelings aan meedoen. Zo werd bij Scania in Zwolle en omliggende bedrijven vrijdag 26 oktober nog een verrassingsstaking gehouden, waar zo’n negenhonderd stakers aan meededen.

De vakbonden eisen een toekomstbestendige en eerlijke cao Metalektro, met onder andere een jaarlijkse loonstijging van 3,5% met een bodem van duizend euro en goede voorstellen om werk en privé te kunnen combineren.

Ad de Vos, bestuurder FNV Metaal: ‘Ook bij de noordelijke scheepswerven en metaalbedrijven rond Hoogezand zien we veel strijdvaardige leden. Voor de eerste keer leggen ze het werk neer, voor een gegarandeerde loonsverhoging en oplossingen die de metaalwerkers vooruitgang bieden en ervoor zorgen dat ze hun werk volhouden tot hun pensioen. Zolang de werkgevers niet ingaan op de eisen van de vakbonden, gaan de stakingen overal in Nederland door.’

Onderdeel van de eisen van de vakbonden is ook een generatiepact, zodat jongeren weer een vaste baan krijgen in de sector, terwijl ouderen gezond de eindstreep kunnen halen en hun kennis kunnen overdragen. Ook moet er een einde komen aan de doorgeslagen flexibilisering en moeten de beloning en arbeidsvoorwaarden van vaste en tijdelijke medewerkers gelijk zijn.

De cao Metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in de grootmetaal, zoals scheepswerven, diverse VDL-bedrijven, Stork, ASML, Fokker, DAF, Siemens en Scania.

Bron: FNV

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.