Meer dan 5.500 stakers verwacht bij Gelukkig Nieuwjaarstaking voor metalektro-cao


De metaalstakingen van FNV Metaal en CNV Vakmensen gaan op volle kracht door, nu de werkgevers nog steeds geen fatsoenlijke afspraken willen maken voor de cao metalektro.

Maar liefst 5.500 stakers worden verwacht bij de Gelukkig Nieuwjaarstaking op 10 januari, verdeeld over meerdere stakingslocaties.

De metaalwerkers willen een goede loonsverhoging en goede voorstellen om werk en privé te kunnen combineren, goede opleidingsmogelijkheden en afspraken over duurzame inzetbaarheid.

In de regio’s Rotterdam, Limburg, Noord-Friesland, Zwolle, Deventer, Nijmegen en Utrecht wordt 48 uur lang gestaakt, in Drenthe leggen de metaalwerkers 24 uur hun werk neer voor een goede cao. Door heel Nederland heen bundelen de metaalwerkers hun krachten om het nieuwe jaar in te gaan met een cao die de metaalwerkers verdienen en die past bij de winsten van de bedrijven..

Petra Bolster, bestuurder FNV Metaal: ‘De metaalwerkgevers willen nog steeds geen breder mandaat geven om aan hun werknemers een fatsoenlijke cao te kunnen bieden en ze komen niet verder dan 2,9% loonsverhoging per jaar. Daarom laten opnieuw de metaalwerkers van zich horen. Ik hoop dat de werkgevers stoppen met druk zetten op stakende medewerkers en in plaats daarvan hun wil om eruit te komen aan de onderhandelingstafel laten zien.’

Joost van Egmond, actieleider van CNV Vakmensen: ‘Met de acties van deze week, tegelijkertijd op meerdere plekken in Nederland, gaan we een nieuwe fase in. De acties gaan onverminderd door, nu de FME de weg compleet kwijt lijkt te zijn. We roepen de metaalbedrijven in het land op om hun verstand te gebruiken en geen spelletje met werknemers te spelen.’

De stakingen in de metaal zijn al sinds de zomer van 2018 bezig, waar al vele tienduizenden metaalwerkers aan meededen. Dinsdag bleek tijdens informeel overleg met de FME dat er nog steeds onvoldoende bereidheid is om eruit te komen. Onderdeel van de eisen van de vakbonden is 3,5% loonsverhoging per jaar, een generatiepact, zodat jongeren weer een vaste baan krijgen in de sector, terwijl ouderen gezond de eindstreep kunnen halen en hun kennis kunnen overdragen. Ook moet er een einde komen aan de doorgeslagen flexibilisering en moeten de beloning en arbeidsvoorwaarden van vaste en tijdelijke medewerkers gelijk zijn.

De cao Metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in de grootmetaal, zoals scheepswerven, diverse VDL-bedrijven, Stork, ASML, Fokker, DAF, Siemens en Scania.

Bron: FNV

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.