Marineschip Evertsen 6 maanden NAVO-stafschip


Luchtverdedigings- en commandofregat Evertsen vertrok dit weekend uit Den Helder naar de Middellandse Zee.

Daar is het de komende 6 maanden het stafschip van de Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2). Zr. Ms. Evertsen vervangt Zr. Ms. De Ruyter dat vorige maand terugkeerde uit de Middellandse Zee.

De Evertsen vormt het komende half jaar met schepen uit Turkije, Griekenland en Canada het 2e permanente NAVO-vlootverband. Het eskader staat, sinds juli vorig jaar onder leiding van de Nederlandse commandeur Boudewijn Boots.

Veranderde machtsverhoudingen

De SNMG2 vormt de maritieme component van de NATO Response Force. Met deze permanente snelle reactiemacht reageert het bondgenootschap snel en flexibel op veiligheidssituaties. Voor Nederland werd de veiligheidsomgeving de laatste jaren minder stabiel en voorspelbaar. Dat komt onder andere doordat machtsverhoudingen in de wereld veranderen. Zo is Rusland de afgelopen jaren bijvoorbeeld bereid gebleken militaire middelen in te zetten in bijvoorbeeld Georgië, Oekraïne en Syrië.

Vorig jaar nam het eskader onder andere deel aan de oefening Breeze 2018 in de Zwarte Zee en bracht het aansluitend een bezoek aan de Oekraïne. De NAVO biedt het land naast politieke ook praktische militaire hulp bij de wederopbouw van de strijdkrachten. De NAVO-aanwezigheid in de Zwarte zee steeg in 2018 van 80 naar 120 dagen in vergelijking met een jaar eerder.

LCF

De Koninklijke Marine beschikt over 4 luchtverdedigings- en commandofregatten (LCF) van de De Zeven Provinciënklasse. De schepen kunnen een compleet vlootverband beschermen tegen vijandelijke dreigingen vanaf zee en uit de lucht (vliegtuigen én raketten). Daarnaast heeft een LCF alles aan boord om een operationele staf een grote (maritieme) operatie te laten aansturen.

Bron: Defensie

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.