Maasvlakte krijgt 70 meter hoge radartoren


Aan de Prinses Maximaweg op de zeewering van de Maasvlakte 2 laat het Havenbedrijf Rotterdam een radartoren bouwen.

De toren heeft een hoogte van 70 meter en zal de radardekking overnemen van radarpost 2, zoals de voormalig vuurtoren aan de Europaweg wordt genoemd in het Verkeersbegeleidend Systeem. Deze met zijn 67 meter ooit hoogste vuurtoren van Nederland wordt gesloopt omdat hij aan het einde van zijn bouwkundige levensduur is. Bovendien neemt de radardekking steeds verder af doordat de Maasvlakte vol wordt gebouwd met obstakels zoals kranen. Daarom is ook de nieuwe locatie op de zeewering gekozen.

De radartoren zal naast een radarsysteem ook marifoonapparatuur huisvesten voor de communicatie met de scheepvaart. Bovendien gaat de radartoren met een straalverbinding de datacommunicatie verzorgen met Lichteiland Goeree, ongeveer 30 kilometer ten zuidwesten van Hoek van Holland. Op het eiland bevinden zich naast een vuurtorenlicht diverse middelen voor de scheepvaartbegeleiding, zoals een radarsysteem en hydro/meteo apparatuur.

Op 13 juni wordt een gedeelte van de radartoren naar de projectlocatie getransporteerd. Daarna wordt dit eerste torendeel op de plek gehesen.

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.