Luxcara verwerft aandelen Van Oord in Nederlands offshore windpark


Luxcara, vermogensbeheerder van duurzame energie, en Van Oord, maritieme aannemer, zijn eind december 2021 de verkoop en overdracht van 10% aandelen in Blauwwind van Van Oord aan Luxcara overeengekomen.

In 2016 heeft het Blauwwind-consortium de concessie gekregen voor het ontwerp, de bouw, het beheer en het onderhoud van een van de grootste offshore windmolenparken van de wereld, Borssele III en Borssele IV. Het project omvat 77 stuks 9,5 MW turbines, met een totaal geïnstalleerde capaciteit van 731,5 MW, genoeg om 825.000 huishoudens van stroom te voorzien.

Van Oord was verantwoordelijk voor de Balance of Plant-werkzaamheden, bestaande uit het ontwerp, het leveren en de bouw van de funderingen en de verbindingskabels. De bouw is in de tweede helft van 2019 begonnen en Van Oord heeft, ondanks de COVID-19-pandemie, de installatie van de 77 funderingen in slechts zes maanden tijd succesvol afgerond. De installatie van turbines is in november 2020 voltooid.

Nu het windmolenpark volledig operationeel is, heeft Van Oord ervoor gekozen om te desinvesteren om zo financiële middelen beschikbaar te maken voor eventuele toekomstige projecten. Van Oord en Luxcara zijn een versneld transactieproces gestart dat – na een zorgvuldige due diligence en onderhandelingen – binnen twee maanden tijd is afgesloten.

Met deze investering krijgen de beleggers van Luxcara toegang tot een winstgevend offshore windpark. Deze uitbreiding van de portefeuille van de vermogensbeheerder sluit aan bij de groeiende groep internationale institutionele beleggers in Luxcara. Luxcara’s vermogen om snel deals te sluiten en haar ervaring in de sector waren cruciaal om het belang in dit hoogwaardige project in de gewilde offshore-wind-beleggingsklasse te verkrijgen.

Alexandra von Bernstorff, Managing Partner van Luxcara: “Wij zijn blij het aandeel in dit baanbrekende offshore windproject te kunnen toevoegen aan onze groeiende portefeuille van duurzame energieprojecten. Deze deal bewijst maar weer eens dat wij in staat zijn snel te handelen en versneld transacties te sluiten.”

Arnoud Kuis, Managing Director Offshore Wind bij Van Oord: “Wij zijn er trots op dat we deel hebben uitgemaakt van dit consortium en dat we als bouwpartner waren geselecteerd. Het uitvoeren van de Balance of Plant-werkzaamheden vormde een belangrijke stap in de transitie naar duurzame energie. We zijn onder de indruk van de snelheid en professionaliteit van het team van Luxcara en hebben er alle vertrouwen in dat de vermogensbeheerder een uitstekende partner is voor Blauwwind.”

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.