Lockdown nieuwe klap biermarkt


Er is nog steeds geen licht aan het eind van de tunnel. Ook over 2021 zijn de cijfers van de biermarkt historisch laag.

In vergelijking met het pre-COVID-jaar 2019 is er sprake van een daling met ruim 10%. Ten opzicht van het zeer slechte jaar 2020 herstelt de biermarkt in 2021 maar licht. De biermarkt blijft achter doordat de horeca in 2020 en 2021 grote delen van het jaar gesloten dan wel beperkt geopend was. Het zo snel mogelijk weer openen van de horeca, om te beginnen voor de ondernemers zelf, is van groot belang.

Directeur Nederlandse Brouwers Lucie Wigboldus: ‘Laat ondernemers weer ondernemen en stop de lockdown. Het is hoog tijd om de economie weer te laten draaien en de ondernemers perspectief op de toekomst te geven. Uiteraard hebben we te maken met de volksgezondheid en die hoort altijd voorop te staan, maar dit virus gaat niet zomaar weg. Daarom is een fundamenteel andere aanpak nodig, waarbij ook het belang van de economie wordt meegenomen. Het is goed om te kijken naar en te leren van andere landen in Europa. Ook in Nederland moeten we de deuren weer zo snel mogelijk opengooien. Want moeten we dan echt voor ons glas bier naar België of Duitsland? Het is tijd voor een fundamenteel nieuwe aanpak waarbij ook de horeca weer verantwoord en veilig open kan. De nieuwe routekaart van Koninklijke Horeca Nederland wijst daarvoor een verstandige weg. Wij hopen dat het nieuwe kabinet vrijdag die route durft in te slaan en met een langetermijnstrategie komt waarbij duidelijke kaders voor de toekomst worden gegeven.’

Biermarkt nog niet terug oude niveau

Ten opzichte van 2020 is de bierverkoop weliswaar met 2,6% gestegen maar blijft die nog steeds met 10.3% achter op 2019, het laatste jaar zonder COVID-19. Die -10% is een stevig omzetverlies dat bijvoorbeeld vergelijkbaar is met de verkoop door zo’n 13 middelgrote brouwerijen.

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.