Kaping Boskalis-schip Blue Marlin in West-Afrikaanse wateren


Het zware ladingsschip Blue Marlin van Koninklijke Boskalis Westminster N.V. (Boskalis) is afgelopen zondag op circa 80 mijl afstand van Equatoriaal Guinee doelwit geweest van een gewelddadige kaping.

Door professioneel handelen van de bemanning en door gezamenlijk optreden van de marine van zowel Equatoriaal Guinee als Spanje is de kaping beëindigd en de bemanning met succes bevrijd.

Peter Berdowski, CEO Boskalis:

“Ik wil mijn complimenten uitspreken naar onze bemanning voor hun uiterst professionele en adequate optreden in deze levensgevaarlijke situatie. Tevens wil ik mijn grote dank uitspreken aan de marine van Equatoriaal Guinee voor hun snelle en daadkrachtige handelen, alsook aan de Spaanse marine voor hun assistentie via MDAT-GoG. Door hun optreden kon deze kaping snel worden beëindigd en zijn onze collega’s in veiligheid gebracht.”

De Blue Marlin was na het lossen van een lading in de wateren van Equatoriaal Guinee afgelopen zondag conform de planning vertrokken met bestemming Malta. Het schip is in de loop van de middag vanaf een zodiac geënterd door meerdere gewapende piraten. Door snel en professioneel handelen wisten alle twintig bemanningsleden zich veilig te stellen in de citadel . Een citadel is een zwaar beveiligde ruimte in het schip die is uitgerust met diverse communicatiemiddelen en met noodrantsoen.

Na het alarmeren van de lokale autoriteiten van Equatoriaal Guinee en de NAVO missie MDAT-GoG (Maritime Domain Awareness for Trade – Gulf of Guinea), zijn direct twee helikopters vanuit Equatoriaal Guinee gemobiliseerd, gevolgd door een schip van de marine van Equatoriaal Guinee en een van de Spaanse marine, deel uitmakend van de MDAT-GoG missie.

Bij daglicht, maandagochtend is de Blue Marlin door de marine van Equatoriaal Guinee en Spanje geënterd en volledig doorzocht. Daarbij zijn geen piraten aangetroffen en is de bemanning bevrijd uit de citadel. De bemanningsleden verkeren in goede gezondheid. De piraten hebben gedurende hun tijd aan boord van de Blue Marlin veelvuldig geschoten en veel materiële schade op de brug aangericht, waardoor het schip onbestuurbaar is. Het schip bevindt zich nu op circa 40 mijl afstand van Equatoriaal Guinee in internationale wateren.

Na de bevrijding van de Blue Marlin is het Spaanse marineschip maandagmiddag vertrokken, gevolgd door het schip van de marine van Equatoriaal Guinee in de avond. Het laatste schip heeft vijf gewapende beveiligers aan boord achtergelaten ter beveiliging van de Blue Marlin. Boskalis heeft inmiddels een zeesleepboot gemobiliseerd om de Blue Marlin naar een veilige locatie te brengen.

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.