Jan De Nul voltooit met succes de kabelinstallatie voor het ADNOC Offshore NASR Full Field Development Project


Jan De Nul Group heeft met succes de kabelinstallatie voltooid voor de tweede fase van het Full Field Development Project in het offshore olieveld van NASR.

Als onderaannemer in opdracht van Hyundai Heavy Industries stond Jan De Nul Group in voor het laden, transporteren, installeren en beschermen van drie onderzeese stroomkabels van 132 kV (totale lengte 147 km) en tien onderzeese stroomkabels van 11 kV (totale lengte 57 km). Het olieveld van NASR bevindt zich op ongeveer 130 kilometer ten noordwesten van Abu Dhabi. Het project maakt deel uit van ADNOC’s strategie om de capaciteit van het veld te verhogen tot 65.000 vaten per dag.

Het kabellegschip Isaac Newton haalde in twee trips 204 km kabel in Noorwegen op en installeerde ze vervolgens op de projectlocatie in Abu Dhabi. Dankzij zijn uitzonderlijk grote laadvermogen kon de Isaac Newton de langste en zwaarste kabel van alle dertien in één lengte installeren: een 132 kV kabel van 71 km lang en bijna 6.000 ton zwaar tussen Das Island en het NASR-veld. De Isaac Newton zette op dit project nog maar eens een topprestatie neer door de onderzeese kabels met de hoogste nauwkeurigheid in de overvolle zeebodem van het olieveld te installeren.

Het multipurpose schip Daniel Bernoulli bewees op dit project, overigens zijn eerste, dan weer zijn veelzijdigheid waarvoor het ontworpen werd: het voerde helemaal alleen alle kabelbeschermingswerken uit. Zo trok de Daniel Bernoulli 53 km aan sleuven om de kabel in te graven, installeerde het 671 betonnen matrassen en plaatste het 8 km aan rotsberm. Het dek werd optimaal ingevuld, waardoor de Daniel Bernoulli in volle zee zowel de sleuven kon trekken als de matrassen installeren, zonder tussen beide activiteiten terug te moeten keren. Bovendien paste Jan De Nul Group zijn ontwerp en expertise toe in het beschermen van onderzeese kabels door middel van een rotsberm, uniek in de ADNOC-olievelden.

Wouter Vermeersch, Manager Offshore Cables bij Jan De Nul Group: “We zijn erg trots dat we konden meewerken aan dit ADNOC-project. De veelzijdigheid van onze vloot en onze operationele capaciteiten hebben een belangrijke rol gespeeld bij de succesvolle realisatie van dit uitdagende project.”

Bron: Jan De Nul

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.