Inspectie onderschept containers met gevaarlijke stoffen


De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft op zondag 24 maart negen containers met gevaarlijke stoffen van een containerschip laten verwijderen.

De containers waren van het Verenigd Koninkrijk -via Nederland- op weg naar Zweden. Uit zes van de negen containers lekte een bijtende vloeistof.

De containers zijn direct op een vloeistofdichte vloer geplaatst en daar door de ILT verder onderzocht. De verpakkingen voldeden niet aan de regelgeving en de stoffen waren veel gevaarlijker dan in de papieren stond vermeld. Er zou alleen een oxiderende stof vervoerd worden, maar het bleek te gaan om een stof die ook zeer bijtende eigenschappen heeft. De lekkage had in combinatie met andere stoffen een gevaarlijke chemische reactie kunnen veroorzaken.

Opnieuw verpakken en goede papieren

Een calamiteitenopruimingsdienst heeft op kosten van de vervoerder het schip gereinigd. De containers blijven geblokkeerd totdat de overtredingen zijn hersteld. De ILT legt hiervoor een zogenoemde last onder bestuursdwang op aan de vervoerder. Hierin staat dat deze vervoerder moet zorgen voor juiste classificatie met bijbehorende voorgeschreven verpakkingen én juist ingevulde documenten waarin vermeld staat om welke stoffen het precies gaat. De inspectie houdt dit nauwlettend in de gaten en geeft de partij pas vrij als alles in orde is.

Bron: ILT

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.