Havenwerkers solidair met stakende schippers Maasveren


Vandaag gaat een groep havenwerkers uit de Rotterdamse haven langs bij de stakende schippers van de Maasveren.

‘De dockers willen laten zien dat ze solidair zijn met de veermannen, daarom gaan ze bij hen langs’, vertelt Cees Bos van FNV Havens.

De schippers van de Maasveren staken dinsdag 24 uur. Vanaf de eerste afvaart blijven de vijf veerponten over de Maas tussen Gelderland en Noord-Brabant aan wal. Voor de scholieren wordt een uitzondering gemaakt. Om hen over te zetten, varen de veerponten Maasbommel – Oss en Alphen – Ooijen dinsdag om 7.30 en 8.30 uur en om 15.00, 16.00 en 17.00 uur. In het weekend van 16 en 17 juni leggen de schippers het werk voor 48 uur neer.

De veermannen hebben inmiddels al 5 dagen actiegevoerd en/of gestaakt. ‘De mensen niet overzetten, is niet iets dat de schippers leuk vinden. Maar ze zien geen andere mogelijkheid. Het bestuur blijft Oost-Indisch doof voor hun eisen’, aldus Bos.

Meer loon en gezond met pensioen

De veermannen willen zowel over 2017 als 2018 een structurele loonsverhoging van 110 euro per maand. Bovendien willen ze een vitaliteitsregeling waarmee ze op een gezonde manier de pensioengerechtigde leeftijd kunnen bereiken. Bos: ‘Het is fysiek zwaar werk waardoor de schippers extra risico lopen op oplopende zorgkosten. Dus willen ze dat hun werkgever hun tegemoetkomt in de premiekosten voor de zorgverzekering.’ Tot slot weigert het bestuur om afspraken te maken over de reparatie van het derde WW-jaar.

De 24 schippers varen op de vijf veerponten over de Maas tussen Noord-Brabant en Gelderland. Ze zijn al sinds 30 mei in actie voor meer loon en een goede cao. Afgelopen vrijdag voerden de veermannen een deel van hun takenpakket niet uit maar passagiers werden wel overgezet.

Bron: FNV

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.