Havengebied is bijenparadijs


Het Havenbedrijf Rotterdam heeft een zwerm bijen laten plaatsen op de Maasvlakte in de berm bij het Stenen Baakplein.

In dit deel van de Honey Highway zijn straks tienduizenden bijen stuifmeel en nectar aan het verzamelen. Het doel is het behouden en terugbrengen van de originele Nederlandse honingbij in de regio.

De Honey Highway staat op dit moment in volle bloei. De bloemen – vorig jaar gezaaid door basisschoolkinderen uit Brielle – kunnen bewonderd worden door automobilisten op de A15 die er pal langs rijden. Als ze naar de andere kant kijken dan kunnen ze genieten van een kilometerslang bloemenbed van Teunisbloemen en Slangenkruid dat hier spontaan op de leidingstroken is gaan groeien. “Deze bloemenzee past in ons beleid dat erop gericht is de haven duurzaam te ontwikkelen. Met speciale aandacht en extra ruimte voor de bij”, aldus Ronald Paul, COO van het Havenbedrijf.

Primeur

Het is een primeur dat het Havenbedrijf een bijenvolk plaatst in het havengebied. Imker Anne Bac uit Oostvoorne gaat het bijenvolk verzorgen. Zij doet dit op een biodynamische manier van imkeren om op deze wijze een sterk bijensoort te creëren. In juli gaat zij een rondleiding verzorgen voor mensen uit Oostvoorne en Brielle en de medewerkers van de havenbedrijven. “En dat is nodig en leuk”, aldus Deborah Post, initiatiefneemster van Honey Highway. “De 5.000 m2 wilde meerjarige bloemen van het Stenen Baakplein en bloeiende struiken in het Geuzebos moeten voldoende stuifmeel en nectar geven aan de bijen om goed overwinteren mogelijk te maken. De bijen vliegen wel 7 kilometer en bereiken dus ook Oostvoorne.

Haven versus biodiversiteit

Op initiatief van het Havenbedrijf en in samenwerking met Deborah is de Honey Highway opgestart. “In het uitgestrekte havengebied met gigantisch grote schepen en stapels containers zijn de bijen misschien wel hele kleine beestjes, maar ook superbelangrijk”, aldus Jan Putters, Asset Manager Havenbedrijf Rotterdam.

Honey Highway

Er is veel groen eiwitrijk raaigras voor melkproductie voor de koeien in Nederland, maar er zijn veel te weinig bloemen. Honey Highway is een initiatief van biologisch-dynamisch imker Deborah Post. Zij wil iets doen om bijen, hommels en vlinders te behouden en terug te brengen in Nederland. Snel en op grote schaal. Mensen hebben bijen immers nodig om de groenten en fruit te bevruchten, ze staan dus aan het begin van onze voedselketen. Door bermen van Rijkswegen, Spoorrails en Provinciale wegen en dijken in te zaaien met meerjarig streekeigen wild bloemenzaad met 44 soorten wordt een blijvend paradijs voor bijen gecreëerd.

Jac Thijsse en Jan Wolkers vonden het Slangenkruid met zijn fraaie bloemenstengels vol ultramarijnblauwe bloemetjes een van onze fraaiste wilde planten.

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.