Havenbedrijf en PortLiner tekenen contract voor bouw van elektrolyt bunkerstation in Hartelkanaal


Havenbedrijf Rotterdam en binnenvaart operator PortLiner tekenden gisteren een contract voor de aanleg van een oplaad- en opslagponton voor flow batterijen in het Hartelkanaal.

PortLiner kan via dit bunkerstation elektrisch aangedreven binnenvaart schepen voorzien van flow batterijen. De bouw zal starten in het vierde kwartaal van dit jaar. Naar verwachting zal het eerste elektrolyt-bunkerstation van Nederland in het eerste kwartaal van 2024 opgeleverd worden.

Pionier in zero-emissie transportoplossingen

PortLiner is een pionier op het gebied van emissievrije transportoplossingen. Vanwege de groeiende vraag naar elektrisch aangedreven binnenvaartschepen, heeft PortLiner besloten om hun activiteiten uit te breiden in de haven van Rotterdam door de aanleg van het elektrolyt-bunkerstation. Voor de locatie in de Rotterdamse haven is de keuze gevallen op het Hartelkanaal. Bij het naastgelegen windpark van GreenChoice wordt het ponton straks van groene stroom (windenergie) voorzien.

Flow batterijen

PortLiner en heeft met partners Vattenfall en GreenChoice het innovatieve concept ontwikkeld voor zero-emissie scheepvaart op basis van flow batterijen. In de flow batterijen wordt elektriciteit opgeladen in een vloeistof (elektrolyt). Aan boord van een schip wordt de elektriciteit vervolgens aan de vloeistof onttrokken en gebruikt voor de voortstuwing van het schip. Het ontladen elektrolyt wordt vervolgens omgewisseld voor geladen elektrolyt en het ontladen elektrolyt wordt weer opgeladen.

Toekomstbestendige haven

De binnenvaart is binnen de Nederlandse transportsector verantwoordelijk voor 5 procent van de CO2-uitstoot. Met een overgang naar elektrisch varen draagt de binnenvaartsector bij aan het verduurzamen van de scheepvaart. Naast de CO2 besparing wordt er minder stikstof en fijnstof geproduceerd. Havenbedrijf Rotterdam juicht het innovatieve concept van PortLiner toe en blijft samenwerken met bedrijven in de haven en de overheid aan een toekomstbestendige haven.

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.