Haven van Antwerpen toont slimme haven van de toekomst tijdens Supernova


De haven van de toekomst is een slimme haven.

Tijdens Supernova, het toekomstfestival dat van 27 tot en met 30 september 2018 het Antwerpse eilandje inpalmt, toont de haven van Antwerpen alvast haar visie hierop en de lopende innovatieve projecten. Voor de gelegenheid heeft het Havenbedrijf Antwerpen een spectaculair drijvend waterpaviljoen midden in het Bonapartedok gebouwd waar bezoekers de haven van de toekomst kunnen ontdekken. In het MAS Havenpaviljoen worden de laatste technologische ontwikkelingen in de haven toegelicht en in het Bonapartedok zal de autonome peilboot Echodrone rondvaren.

Futuristisch waterpaviljoen

De haven van de toekomst, hoe ziet die er uit? Digitalisering en technologische innovatie zullen in ieder geval een hoofdrol spelen. Tijdens het toekomstfestival Supernova dat volledig in het teken staat van de toekomst en het leven van morgen, geeft de haven van Antwerpen de bezoekers een kijkje achter de schermen en laat ze ze kennismaken met de laatste technologische ontwikkelingen en snufjes. In een futuristisch waterpaviljoen op een ponton midden in het Bonapartedok kunnen ruim 350 bezoekers tegelijk terecht voor een inspirerende 360°-videoprojectie over de haven van de toekomst.

Jacques Vandermeiren, CEO Havenbedrijf Antwerpen: “Technologische innovatie is essentieel om steeds beter, veiliger en efficiënter samen te werken én het havenplatform, de grootste economische motor van ons land, duurzamer te maken. Permanente innovatie is een hefboom voor verdere groei van de werkgelegenheid en toegevoegde waarde in de hele regio en zal tegelijk ook oplossingen bieden om de klimaatuitdagingen aan te gaan.”

MAS Havenpaviljoen is ‘innovatiehub’

Een van de ontwikkelingen die snel in opkomst is, is autonoom varen. Tijdens Supernova worden hiervan demonstraties gegeven met de ‘Echodrone’, een volledig autonoom peilvaartuig gebaseerd op een unieke innovatieve cloudtechnologie. Het MAS Havenpaviljoen wordt tijdens het festival omgetoverd tot ‘innovatiehub’, waar de laatste concrete innovaties en technologische ontwikkelingen in de haven worden voorgesteld.

Slimme haven met digitaal zenuwstelsel

Erwin Verstraelen, Chief Digital and Innovation Officer Havenbedrijf Antwerpen: “Wat we tijdens de filmprojectie in het Waterpaviljoen laten zien is niet alleen maar een inspirerende toekomstvisie. Integendeel, we zijn met veel ontwikkelingen al concreet bezig. Uiteindelijk is het onze ambitie om een digitaal zenuwstelsel over de haven heen te leggen zodat we continu van alles op de hoogte zijn en daar direct op in kunnen spelen. Tijdens Supernova willen we, aan de hand van concrete voorbeelden, de buitenwereld tonen dat we een voortrekkersrol innemen op het vlak van innovatie en digitalisering.”

Bron: Havenbedrijf Antwerpen

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.