Grootste calamiteitenoefening in Leidsche Rijntunnel ooit gehouden


Rijkswaterstaat, Veiligheidsregio Utrecht, gemeente Utrecht, de politie, de onderhoudsaannemer van de tunnel en een berger hielden in de nacht van 23 op 24 maart 2019 een 4-jaarlijkse realistische calamiteitenoefening.

Het was de grootste calamiteitenoefening ooit gehouden in de Leidsche Rijntunnel (snelweg A2).

Scenario oefening Leidsche Rijntunnel

Een automobilist in de tunnelbuis richting Amsterdam wordt onwel, rijdt met zijn auto tegen de zijkant van de tunnel en komt te overlijden. Een motorrijder achter deze auto gaat van schrik onderuit en overlijdt ook. Hierop volgt een kettingbotsing, waarbij ook een vrachtwagen betrokken is. Meerdere mensen raken bekneld en er is door brand een flinke rookontwikkeling. Deze rookontwikkeling zorgt vervolgens weer voor ademhalingsproblemen bij een persoon.

Om het nog moeilijker te maken voor de hulpverleners staat er in de file achter het ongeval een busje met sjoelers die op tijd op het WK moeten zijn. En, om het nog ingewikkelder te maken, staat daarachter ook de gepantserde limo van de Russische ambassadrice vast. Zij weigert de dienstauto uit te komen en haar chauffeur spreekt slecht Engels. De hulpverleners geven herhaaldelijk aan dat de ambassadrice uit veiligheidsoogpunt niet stil mag staan.

Oefenen procedures Leidsche Rijntunnel

De oefening draaide om de samenwerking tussen Rijkswaterstaat en alle betrokkenen organisaties. Hierbij werd de werkwijze en procedures beoefend welke bij de bestrijding van een incident in de tunnel gehanteerd dienen te worden. Calamiteitenoefeningen zijn belangrijk om gezamenlijk gesteld te staan op het moment dat er zich daadwerkelijk een calamiteit voordoet. Een realistische oefening in een tunnel als deze is iedere 4 jaar wettelijk verplicht. De oefening wordt uitgebreid geƫvalueerd. De uitkomsten van de evaluatie worden gebruikt om de calamiteitenplannen en de procedures waar nodig aan te passen en mogelijk te optimaliseren.

Bron: Rijkswaterstaat

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.