Gas wordt echt groen!


Als eerste propaangasleverancier in de Benelux lanceert Primagaz gasflessen met biopropaan voor de consumentenmarkt.

In de hele Benelux kunnen consumenten vanaf nu kiezen voor milieuvriendelijk biopropaan in lichtgewicht EasyBlue gasflessen. Biopropaan vermindert de CO ₂- uitstoot tot wel 80%.

100% groen, dezelfde prestaties

Biopropaan wordt geproduceerd uit plantaardige oliën en afval- en reststoffen, zoals dierlijk restafval uit de voedings- en visindustrie. Uit deze “biomassa” wordt biopropaan geproduceerd door Neste op de Maasvlakte bij Rotterdam.

Biopropaan is niet alleen chemisch en moleculair 100% gelijk aan gewoon propaan, ook de prestaties zijn gelijk. Je kunt dus net zo lang gebruik maken van de gasfles met biopropaan als met gewoon propaan, de verbrandingstemperatuur is gelijk. Ook zijn er geen aanpassingen nodig van bijvoorbeeld de barbecue, kampeerfornuis of terrasverwarmer.

Logische stap

“Gewoon propaan is een brandstof die al een lagere CO2-uitstoot heeft dan bijvoorbeeld houtskool voor de barbecue, benzine of stookolie. Maar biopropaan doet het nog veel beter en kan de CO2-uitstoot tot 80% verminderen.” zegt Eelco de Graaf, CEO van Primagaz Benelux. “12 Maanden geleden introduceerden we al biopropaan voor de recreatiesector en industrie. De introductie van een gasfles met biopropaan voor de consumentenmarkt is de voor de hand liggende stap richting het verduurzamen van ons productaanbod. Het past bij onze maatschappelijke betrokkenheid en onze doelen om de CO₂-emissies aanzienlijk terug te dringen.”

Echt biopropaan of CO₂-compensatie?

Primagaz levert écht biopropaan. Het is dus geen CO₂-gecompenseerd propaan, zoals bij andere energieleveranciers in Nederland en België. Hierbij wordt er voor de geleverde fossiele energie een groencertificaat gekocht. Zo’n certificaat staat voor een investering in een project dat eenzelfde hoeveelheid CO₂-uitstoot vermindert, ergens anders in de wereld. Met het produceren en leveren van biopropaan wordt het probleem aangepakt bij de bron. Het is fossielvrij en draagt zo daadwerkelijk bij aan een schonere leefomgeving.

Waar is biopropaan in gasflessen verkrijgbaar?

Dit voorjaar is biopropaan verkrijgbaar bij Primagaz-dealers in de lichtgewicht Primagaz EasyBlue gasflessen. Er zijn meer dan 2.000 verkooppunten in de Benelux bij onder andere tuincentra, bouwmarkten, doe-het-zelvers, kampeerwinkels en brandstofhandelaren. Daarmee is biopropaan, net als gewoon propaan, toegankelijk voor iedereen en tegen dezelfde prijs als gewoon propaan. Het is alleen veel groener.

Maatschappelijke verantwoordelijk

“Het licht wellicht niet meteen voor de hand, een leverancier van fossiele brandstoffen die een echt groen product op de markt brengt.” zegt CEO De Graaf. “Maar wij hebben de mogelijkheid om met biopropaan de CO2-uitstoot te verlagen en bij te dragen aan een betere luchtkwaliteit. En zonder dat daar een aanpassing aan de huidige installaties voor nodig is. We hebben die mogelijkheid en wij nemen de verantwoordelijkheid die daarbij past.” aldus Eelco de Graaf.

Primagaz Benelux

Primagaz Benelux is de lokale propaan- en butaanleverancier met meer dan 60 jaar ervaring. Via een netwerk van meer dan 2.000 verdeelpunten leveren wij jaarlijks bijna 2 miljoen gasflessen en zijn wij altijd dicht bij onze klanten. Primagaz ziet een belangrijke rol weggelegd voor biopropaan in de huidige energietransitie. Al in 2025 willen we 85.000 ton CO2 besparen door klanten te voorzien van onze producten. Dit doen wij onder andere met duurzaam biopropaan.

Primagaz, dochteronderneming van SHV Energy

Primagaz is een dochteronderneming van SHV Energy. SHV Energy, met het hoofdkantoor in Hoofddorp, is actief in meer dan 25 landen. Met een distributie van meer dan 5 miljoen ton gas per jaar, is het een van de grootste propaanleveranciers ter wereld. SHV Energy blijft zich inzetten om CO2-emissies te verminderen en tegelijkertijd haar activiteiten uit te breiden. Het is onze ambitie dat in 2040 100% van de energieproducten van SHV afkomstig is uit hernieuwbare bronnen.

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.