Functioneringssluiting Maeslantkering en Hartelkering op 15 september 2018


EĆ©nmaal per jaar, voor aanvang van het stormseizoen, test Rijkswaterstaat de sluiting van de Maeslantkering en de Hartelkering.

Deze zogenaamde functioneringssluiting vindt plaats op zaterdag 15 september 2018. Deze keringen hebben de taak om 2 miljoen inwoners van Zuid-Holland te beschermen tegen stormvloeden vanaf zee. Het Keringhuis, dat naast de Maeslantkering ligt, biedt bezoekers rondleidingen en educatieve activiteiten aan voor jong en oud. Ook wordt een nieuwe buitenexpositieruimte geopend met als thema waterberging.

Klaar voor het stormseizoen

Na het grote onderhoud in de zomermaanden test Rijkswaterstaat altijd voor de start van het stormseizoen de Maeslantkering en de Hartelkering, samen de Europoortkering genoemd. Het stormseizoen loopt van 1 oktober tot en met 15 april. De functioneringssluiting is bedoeld om de stormvloedkeringen integraal te testen, zowel de techniek als de mensen die de keringen bedienen. De jaarlijkse functioneringssluiting markeert dat Rijkswaterstaat klaar is voor het stormseizoen.

Programma functioneringssluiting Maeslantkering

Het Keringhuis is op deze dag geopend van 11.00 uur tot 21.00 uur. Het verwachte sluitmoment zal rond 18.20 uur zijn. Gedurende de dag worden er diverse rondleidingen gegeven in het Keringhuis en op het terrein van de Maeslantkering zelf. Vanwege de verwachte drukte adviseren wij u zich alvast in te schrijven voor een rondleiding. Dan kan gemakkelijk via de website van het Keringhuis.

Buiten de rondleidingen is er nog veel meer te doen voor jong en oud. Zo kunt u een film kijken over de bouw van de Maeslantkering en in het Keringhuis kunt u onze diverse exposities bekijken. Kinderen kunnen in het Keringhuis zelf met pompen aan de slag om opkomende water weg te pompen en ook is er op het buitenterrein de waterspeelplaats waar ze dijken kunnen bouwen van zandzakken en het water van de grote rivieren tegenhouden. In het restaurant kunt u genieten van een hapje en een drankje, met een geweldig uitzicht op de Maeslantkering.

Modern Wereldwonder

De verhalen over de bouw van dit imposante bouwwerk krijgen extra aandacht in het onlangs verschenen boek Modern Wereldwonder, Geschiedenis van de Deltawerken samengesteld door Bert Toussaint. De Maeslantkering is het schoolvoorbeeld van extreme engineering. De Deltawerken spreken nationaal en internationaal tot de verbeelding. Het mammoetproject van de Deltawerken heeft zich een status verworven die veel groter is dan die van andere grote twintigste-eeuwse ingenieurswerken in ons land. Dit boek is op 15 september 2018 te koop in het Keringhuis. Datum en tijdstip van de functioneringssluiting zijn onder voorbehoud en kunnen vanwege weersomstandigheden nog wijzigen.

Bron: Rijkswaterstaat

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.