‘Formateurs moeten geen tijd verspillen aan uitzichtloze kernenergie’


Vorige week verscheen er een vernietigend rapport over kernenergie.

Dat werd opgesteld door de Britse klimaatexpert Jonathon Porritt. Het rapport maakt korte metten met het frame dat kernenergie duurzaam zou kunnen zijn.

Verschillende partijen, waaronder VVD en CDA, namen in hun verkiezingscampagnes duidelijk stelling vóór verder onderzoek naar de toepassing van kernenergie in Nederland. Die zou een bijdrage moeten leveren aan het halen van de klimaatdoelen.

Kabinetsformatie moet geen tijd verspillen aan kernenergie

Het toepassen en uitbreiden van kernenergie is en blijft omstreden in Nederland. Het onderhandelen daarover in de huidige kabinetsformatie zal naar verwachting dan ook veel extra tijd gaan kosten. Tijd die beter besteed kan worden aan het oplossen van de vele slepende problemen die ons land al kent.

Klimaatdoelen toch al moeilijk haalbaar

Eén van die problemen is het halen van de doelen uit het Klimaatakkoord. Die doelen stonden al onder druk en naarmate de kabinetsformatie langer duurt, wordt de kans kleiner dat ze nog worden gehaald. Nu uit het rapport van Porritt blijkt dat kernenergie ook geen enkele bijdrage aan duurzaamheid levert, integendeel zelfs, is praten of onderhandelen erover zinloos en contraproductief geworden.

Juist meer CO2

Het rapport toont naast de invloed van de uitgebreide lobby voor kernenergie aan dat kernenergie niet kan voldoen aan de meest kritieke voorwaarden voor duurzaamheid in de huidige situatie. Die situatie is urgent, en het ontwikkelen van nieuwe werkende centrales duurt veel te lang. De kosten zijn te hoog: kernenergie is nu al 5x duurder dan wind- of zonne-energie. En de CO2 uitstoot gaat tijdens de bouwperiode juist omhoog, in plaats van omlaag. Dat strookt met geen enkel doel dat voor 2030 (of zelfs 2050) gehaald moet worden.

Geen media-aandacht voor structurele problemen bij nieuwe kernenergie

Frappant is dat het rapport, dat onlangs door duurzaamnieuws.nl werd gepubliceerd, in de media verder nauwelijks aandacht krijgt. De sterke argumenten tegen nu nieuwe kernenergie op de agenda plaatsen verdienen echter meer aandacht. Ze kunnen ons behoeden voor een nieuw nationaal debacle.

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.