FNV en In Person schikken rechtszaak: 400 uitzendkrachten PostNL krijgen gelijk loon


FNV heeft met uitzendbureau In Person een akkoord bereikt over de gelijke beloning van ruim 400 pakketsorteerders die werken voor PostNL in Amersfoort, Dordrecht, Goes en Waddinxveen.

Per 1 juli krijgen de uitzendkrachten gelijk loon voor gelijk werk, en alle 120 FNV-leden krijgen een volledige nabetaling voor hun gemiste loon.

‘Een mooi voorbeeld van hoe we de doorgeslagen flex moeten aanpakken’, zegt Zakaria Boufangacha arbeidsvoorwaardencoördinator van FNV. ‘In Person gaat als eerste uitzender de sorteerders bij PostNL gelijk loon betalen. Nu de rest van de uitzendbureaus bij PostNL nog!’

In december 2017 stelde FNV zowel PostNL als uitzendbureau In Person aansprakelijk voor de onderbetaling van ruim 400 uitzendkrachten die pakketten sorteren op pakketdepots van PostNL. De werknemers krijgen niet betaald volgens de PostNL-cao. Mariëtte van der Neut, bestuurder FNV Flex: ‘Via een constructie met een leeg uitzend-bv’tje dat zichzelf inhuurt, ontneemt PostNL deze werknemers al hun rechten. Geen enkele sorteerder is in dienst van het bedrijf en mensen sjouwen 800 pakketten per uur voor het minimumloon. Ze maken lange nachten voor weinig geld.’

PostNL heeft deze contracting-constructie bedacht om op loonkosten te besparen. Hoewel de pakkettenmarkt sterk groeit, neemt PostNL geen sorteerders in dienst. PostNL heeft een uitzendbureau als onderaannemer bestempeld. Dit uitzendbureau huurt vervolgens sorteerders in via een tweede uitzend-bv. Zo ontwijkt PostNL de uitzend-cao. De sorteerders verdienen het wettelijk minimumloon, werken op oproepbasis en horen vaak pas op de dag zelf of – en zo ja, hoe laat – ze moeten werken. In Person heeft met FNV een overeenkomst gesloten en gaat haar pakketsorteeders gelijk betalen als de vaste krachten van PostNL.

‘Hiermee geeft In Person het goede voorbeeld. We zijn hier ontzettend blij mee, en hopen dat ook de andere uitzendbureaus bij PostNL tot inkeer komen en stoppen met onderbetalen. Tempo Team, Young Capital en Otto Workforce zijn de volgende op ons lijstje’, aldus Van der Neut.

Bron: FNV

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.