Export krimpt ruim 2 procent in december


Het volume van de goederenexport was in december 2,2 procent kleiner dan in december 2017, meldt het CBS.

De daling is groter dan in november. In december 2018 kromp vooral de export van elektrotechnische apparatuur en chemische producten. Daarentegen steeg de export van machines en aardolieproducten. Het volume van de import was in december 1,7 procent groter dan een jaar eerder.

De groei van de import en de export wordt gedrukt door een bedrijf dat vanaf oktober 2018 een deel van zijn activiteiten heeft verplaatst naar een ander land. Verder vielen 24 en 31 december in 2018 op een maandag. Voor deze mogelijke brugdagen is conform de Europese voorschriften niet gecorrigeerd.

Omstandigheden voor export in februari ongunstiger dan in december

Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de export in de exportradar. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de export, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de export.

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in februari ongunstiger dan in december. Dat komt vooral doordat de jaar-op-jaarontwikkeling van de Duitse industriële productie verslechterde. Daarnaast was het vertrouwen van industriële producenten in zowel de eurozone als geheel als in Duitsland lager dan in december.

Bron: CBS

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.