Export krimpt met 1,5 procent in juni


Het volume van de goederenexport was in juni 1,5 procent kleiner dan in juni 2022, meldt het CBS.

Er zijn vooral minder chemische producten, metaalproducten en voedingsmiddelen uitgevoerd. De export van transportmiddelen, machines en apparaten was groter dan een jaar eerder. Het volume van de goederenimport was in juni 2,5 procent kleiner dan in juni 2022.

Volgens de CBS Exportradar waren de omstandigheden voor de export in augustus ongunstiger dan in juni.

Omstandigheden voor export in augustus ongunstiger

Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de export in de exportradar. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de export, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de export.

Volgens de CBS Exportradar waren de omstandigheden voor de export in augustus ongunstiger dan in juni. Dat komt vooral doordat het Duitse en Europese producentenvertrouwen negatiever waren. Ook de ontwikkeling van de wisselkoersen was ongunstiger. Verder sloeg de groei van de Duitse industriƫle productie om in een krimp.

Bron: CBS

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.