Export groeit 2 procent in februari


Het volume van de goederenexport was in februari 2,0 procent groter dan in februari 2018, meldt het CBS.

De groei is iets kleiner dan een maand eerder. In februari 2019 groeide vooral de export van transportmiddelen (o.a. schepen) en machines. Daarentegen kromp de export van elektrotechnische apparatuur. Het volume van de import was in februari 2,6 procent groter dan een jaar eerder.

De groei van de import en de export wordt gedrukt door een bedrijf dat vanaf oktober 2018 een deel van zijn activiteiten heeft verplaatst naar een ander land.

Omstandigheden voor export in april minder gunstig dan in februari

Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de export in de exportradar. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de export, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de export.

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in april minder gunstig dan in februari. Alle vertrouwensindicatoren in de radar verslechterden. De krimp op jaarbasis van de Duitse industriƫle productie was echter kleiner. Ook de jaar-op-jaarontwikkeling van de wisselkoersen verbeterde.

Bron: CBS

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.