Europese regels zorgen voor meer inzicht in tarieven pakketvervoer


De Europese Commissie wil dat het voor consumenten makkelijker wordt om online producten in andere Europese landen te kopen.

Inzicht in de tarieven voor grensoverschrijdend pakketvervoer helpt consumenten om daarbij de juiste keuzes te maken.

Daarom heeft de Commissie bepaald dat het voor consumenten en bedrijven duidelijker moet worden wat die tarieven van pakketvervoerders zijn. Ook verplichten de nieuwe Europese regels webwinkels om consumenten voorafgaand aan een aankoop te informeren over de beschikbare bezorgopties, bezorgkosten en klachtenprocedures.

De Autoriteit Consument & Markt houdt in Nederland toezicht op de informatie die in Nederland geregistreerde pakketvervoerders bekendmaken. Als toezichthouder houdt de ACM ook toezicht op de informatieverplichting die webwinkels hebben. De informatie van de pakketvervoerders zal door de Europese Commissie worden gepubliceerd op een website, waarop ook informatie te vinden is over tarieven van grensoverschrijdend pakketvervoer in andere landen binnen Europa. Deze link zal ook te vinden zijn via ACM.nl.

Registreren

Vervoerders die pakketbezorgdiensten aanbieden van en naar het buitenland moeten zich dit jaar registreren bij de ACM als ze meer dan 50 werknemers hebben of in meerdere EU-landen gevestigd zijn. Voor de registratie kunnen ze gebruik maken van het formulier op de website van de ACM. Pakketbezorgdiensten zijn niet beperkt tot het vervoer en de distributie van pakketten, maar ook het ophalen en sorteren vallen eronder.

Pakketvervoerders moeten jaarlijks gegevens aan de ACM aanleveren over hun volumes, omzetten en tarieven voor enkelstukspostzendingen. In de eerste helft van 2019 moeten pakketvervoerders die informatie over 2018 aanleveren.

Bron: ACM

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.