Europees-Afrikaanse aanpak nodig voor duurzame afvalverwerking Afrikaanse havens


Een intensievere samenwerking tussen havenautoriteiten, inspectiediensten en autoriteiten uit Europa en Afrika is essentieel voor het verduurzamen van afvalverwerking.

Dat is de conclusie van een vijfdaags werkbezoek van zestien Afrikaanse havenautoriteiten aan Nederland en België. De delegatie bezocht havens en diverse bedrijven om te bekijken hoe de verwerking van afval in Europa is geregeld. Belangrijke onderwerpen waren elektronisch afval (E-waste) en de afgifte van scheepsafval. Ook de zwaveluitstoot van schepen stond op de agenda.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) organiseerde het Afrikaanse werkbezoek op verzoek van Ports Environmental Network Africa (PENAf) in samenwerking met de Ports Management Association forWest and Central Africa (PMAWCA), Euroshore, onderwijsinstelling STC Group en het Rotterdams Havenbedrijf.

Voor de inspectie is het belangrijk om het netwerk met Afrikaanse organisaties te versterken zodat samen de afvalproblematiek wordt aangepakt. In Europa én in Afrika. Een goede recycling is noodzakelijk. Om schade aan mens en milieu te voorkomen en zodat zoveel mogelijk grondstoffen worden hergebruikt. En om te voorkomen dat verboden afvalstoffen in de internationale handel terecht komen.

Jaarlijks verwerken we in Nederland ruim 150 miljoen kilo elektronisch afval met daarin gevaarlijke stoffen. Bij inspecties ziet de ILT dat het grensoverschrijdende transport van afval nog niet altijd goed gaat. Uit cijfers van een recent onderzoek in tien EU-landen, waarbij afgedankte elektronische apparaten werden gevolgd, blijkt dat 3-4% van de afgedankte apparaten uiteindelijk in ontwikkelingslanden terecht komen. De inspectie signaleert dat apparaten aldaar uiteindelijk ook afval worden en vindt het belangrijk dat de recycle-mogelijkheden ook elders worden verbeterd. Een verbeterde samenwerking moet ervoor zorgen dat minder E-waste en afvalstoffen naar Afrika gaat.

Bron: ILT

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.