Drijvende dok Damen Shiprepair Curaçao operationeel


Het grote drijvende C-dok van Damen Shiprepair Curaçao (DSCu), onderdeel van de Damen Shipyards Group, is op 2 november jongstleden in gebruik genomen.

Nadat de laatste testen vroeg in de morgen waren afgerond, kon het C-dok worden afgezonken. In goede samenwerking met de loodsen en met de sleepboten van KTK is vervolgens het eerste commerciële schip gedokt, een 63.400 ton deadweight bulkcarrier. Het C-dok werd hiermee operationeel.

“Het is een bijzondere mijlpaal waar wij enorm trots op zijn”, zegt Lodewijk Franken, managing director van DSCu over het 230 bij 45 meter grote Panamax-klasse dok. “Het is mooi om te zien hoe de infrastructuur van de werf na een intensieve periode van werkzaamheden verbeterd is, en er inmiddels al een eerste schip in het C-dok ligt.” Het C-dok is een van de twee drijvende dokken waarin Damen heeft geïnvesteerd. De twee dokken kwamen gezamenlijk op 30 april 2018 in Curaçao aan, en maken deel uit van een groter investeringsprogramma voor het in 2017 overgenomen DSCu.

Franken: “Het moment dat het zwaarladingschip Xin Guang Hua met de drijvende dokken aan boord op 30 april onze Sint Annabaai binnenkwam en de Koningin Juliana brug passeerde, zit bij velen nog vers in het geheugen. Het was een adembenemend moment. De medewerkers van de werf beleefden dit moment opnieuw bij het aanschouwen van de eerste dokking op 2 november. Het dokken van de grote bulkcarrier verliep voorspoedig.”

Het kleinere D-dok – dat sinds de overtocht in het C-dok heeft gelegen – is eind oktober uitgedokt en ligt op zijn tijdelijke locatie aan de reparatiekade. Het wordt nu elektrisch aangesloten waarna de pompen en kleppen kunnen worden getest. Naar verwachting wordt ook dit dok in november in gebruik genomen.

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.